Preşedintele Comisiei pentru sănătate de la Camera Deputaţilor, Florin Buicu, a declarat că proiectul legii tuberculozei va intra în dezbatere după 1 septembrie, după începerea sesiunii parlamentare de toamnă.

Am avut astăzi o întâlnire, la comisie, cu profesionişti din Sănătate, cu doamna Gilda Popescu, director al Institutului ‘Marius Nasta’, cu reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi şi ai societăţii civile şi cu doamna Paula Rusu. Am discutat despre legea tuberculozei. Mai exact, proiectul legii tuberculozei este deja în Parlament, a trecut de Senat, este la Comisia de sănătate a Camerei, are deja o parte dintre avizele anumitor comisii şi urmează a intra în dezbaterea comisiei noastre şi a Comisiei de buget după data de 1 septembrie„, a afirmat Buicu.

El a adăugat că la întâlnirea de joi au fost prezentate şi rezultatele obţinute până acum în lupta împotriva tuberculozei. „S-a reuşit, să zicem, o reducere a numărului de pacienţi cu tuberculoză, mai avem totuşi probleme legate de partea de tuberculoză rezistentă la tratament, aceasta fiind o categorie specială. Am avut o discuţie mai mult tehnică, câte din normele de aplicare a legii ar trebui introduse în lege şi care să fie lăsate la latitudinea Ministerului Sănătăţii. În acest proiect de lege ne dorim să reunim tot acest mecanism, existent deja, de luptă împotriva tuberculozei. Stăm prost la partea de tuberculoză, suntem pe locul întâi în Europa, iar uşor-uşor, în câţiva ani, să ajungem să, nu pot spune să eradicăm, dar să stăm mult mai bine din punctul acesta de vedere”, a menţionat Buicu.

Potrivit acestuia, în proiectul de lege este prevăzută inclusiv posibilitatea ca o anumită categorie de pacienţi, similar modelului pacientului cu HIV, să beneficieze de o indemnizaţie, „astfel încât să aibă acces la un trai minimal”.

Proiectul de lege a trecut de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional. El a fost iniţiat de parlamentari de la toate partidele politice, printre care şi preşedintele Comisiei de sănătate de la Cameră, şi a fost depus anul trecut. AGERPRES