Preşedintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, Florin Buicu, a declarat vineri că în perioada pandemiei de coronavirus decizia CNAS a fost să-şi modifice statutul, astfel încât să poată să schimbe preşedinţii caselor judeţene, nu să ia măsuri pentru compensarea medicamentelor şi vaccinurilor.
„Partea de compensare a vaccinurilor poate fi făcută şi acum, printr-o modificare a contractului – cadru şi a normelor de aplicare a contractului – cadru. Este foarte interesant că, în perioada de pandemie, şi în perioada de alertă, decizia Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a fost să-şi modifice statutul, astfel încât să poată să-şi schimbe preşedinţii caselor judeţene, nu să compenseze medicamentele şi vaccinurile cu o măsură care era foarte aştepată şi dorită şi care ar fi avut sprijinul politic al tuturor partidelor, fără niciun fel de problemă, Iată că, in loc să ne ocupăm de compensarea medicamentelor sau de schimbarea politicii de preţuri a medicamentelor, ne ocupăm de schimbarea oamenilor. Aceasta politică e păguboasă, cred că trebuie să revenim la politica de care pacientul are nevoie”, a declarat deputatul PSD la dezbaterea online „Reforma în sănătate. Ce s-a schimbat în pandemie”, organizată de DC Media Group.
El a explicat, pe de altă parte, că Legea vaccinării nu a fost dezbătută de plenul Camerei Deputaţilor – for decizional, pentru că în perioada de criză au avut prioritate actele normative care au avut legătură cu aceasta.
„Comisia pentru sănătate şi familie a întocmit un raport de adoptare, cu amendamente, care a fost înaintat plenului. De asemenea, am solicitat Biroului permanent punerea pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional. Având în vedere faptul că am trecut printr-o stare de urgenţă, respectiv suntem într-o stare de alertă, decizia Parlamentului a fost ca pe ordinea de zi a plenului să fie actele normative care au legătură cu această infecţie cu coronavirus. Probabil că la finalizarea perioadei de urgenţă, respectiv a stării de alertă, o să ajungem şi la momentul în care proiectul va intra pe ordinea de zi. Pentru că am văzut sprijinul Ministerului Sănătăţii legat de acest lucru, dar şi în alte momente în care Ministerul Sănătăţii a copiat o parte din reglementările Parlamentului, dacă chiar arde, Ministerul Sănătăţii şi Guvernul pot prelua legea şi s-o scoată printr-o ordonanţă de urgenţă”, a spus Florin Buicu.
El a opinat că modalitatea de stabilire a preţului la medicamente prin ordin al ministrului nu i se pare corectă, preţul putând fi reglementat prin lege.
„Cred că putem să introducem, la nivel de lege, principiul care să stea la baza stabilirii preţului la medicamente, să acoperim (…) inclusiv modalităţile pe care preţul medicamentelor şi preţul de decontare sau sumele care se decontează pentru medicamente să fie diferită. (…) Dacă nu vom modifica tot acest lanţ, vom risca să avem disfuncţionalităţi. Dacă nu facem ceva, producătorii nu vor avea nici măcar o modalitate prin care să fie motivaţi să vândă produsul în România”, a argumentat deputatul social-democrat. AGERPRES