„Încă din anul 1984, pe data de 1 octombrie, se sărbătorește Ziua Internațională a Medicului, inițiativă ce se datorează propunerii Organizației Mondiale a Sănătății, precum și Organizației Medici Fără Frontiere. Fiind una dintre cele mai importante profesii din societate, la nivel european întâlnim aproximativ 2 milioane de medici, iar în România undeva peste 65.000, respectiv unui medic ii revin 267 de locuitori. Dar repartiția medicilor în teritoriul României este anormala, 8 centre medicale din țara concentrând aproape 60 la suta din numărul total al medicilor, determinând asigurarea
asimetrica a serviciilor medicale, cu limitarea accesului la diagnostic și tratament pentru pacienți din foarte multe judete.
Conform datelor statistice, suntem martorii unui paradox: deși Universitățile de Medicină din tara noastră suplimentează locurile disponibile pentru programe de licenta adresate tinerilor care doresc să se specializeze în acest domeniu, iar numarul locurilor la examenul de rezidențiat creste în fiecare an, îndeosebi pentru specialitățile deficitare (anestezie terapieintensiva, boli infecțioase, cardiologie pediatrică, chirurgie pediatrică, medicina de urgenta, medicina de familie, hematologie, igiena, epidemiologie) , România rămâne fără medici.
Fenomenul se datorează în primul rând faptului că țara noastră nu dispune încă de o strategie eficienta în domeniul managementului resursei umane din sistemul de sănătate publică, atât la nivel național, dar și la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, iar în lipsa unor condiții de muncă decente, dar și de recunoaștere a importanței acestei profesii și de apreciere a statutului medicului, tinerii medici romani aleg să își desfășoare activitatea profesională în statele din vestul Europei.
Din cauza faptului că o mare parte dintre profesioniștii din sănătate se află pe punctul de a părăsi sistemul, o criză generată de deficitul medicilor la nivelul întregului continent, începând cu medicina primară, este prefigurată a fi resimțită în următorii ani. Chiar în aceste momente, medicii, și mai ales medicii tineri, trag un semnal de alarmă inclusiv prin organizarea de greve, în state dezvoltate precum Spania, Franța, Marea Britanie, Italia sau Portugalia, reclamând volumul tot mai mare de muncă și accesul tot mai îngrădit al pacienților la serviciile medicale.
Astăzi, Sănătatea din România se află în fața unei șanse nesperate de a se moderniza prin intermediul fondurilor disponibile prin Planul Național de Redresare și Reziliență și prin programele de dezvoltare ale Guvernului, însă fie că vorbim de investiții în spitale regionale, fie că ne referim la dotarea și modernizarea infrastructurii medicale prespitalicești la nivel național, cea mai importantă și valoroasă componentă a sistemului sanitar va rămâne întotdeauna resursa umană, medicii.
Activitatea medicului, eficiență muncii lui necesită o evaluare justa, realistă, cu prevenirea medicinei defensive, auditul profesional fiind obligatoriu, statul trebuind sa dezvolte mecanisme de evaluare a corectitudinii și calității activității profesionale a medicilor, cu o creștere a rolului Colegiului Medicilor din România în acest proces. Neacordarea asistenței medicale sau condiționarea acordării ei de către medici nu poate fi tolerata, aceste fapte trebuind sancționate imediat.
În încheiere, doresc să transmit tuturor colegilor din sistemul de sănătate putere de muncă și rezultate deosebite în activitate, aprecierea corectă a muncii și efortului depus, iar pentru faptul că Ziua Internațională a Medicului se suprapune în țara noastră cu debutul anului universitar, le urez mult succes în pregătire tuturor tinerilor care au ales profesia de medic si sunt acum studenți ai facultăților de medicina”.

Florian-Claudiu NEAGA, Deputat PSD