Finalizarea lucrărilor la noul corp de clădire al Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara nu este afectată de restanţele municipalităţii către firma constructoare, care nu sunt mari şi nu încalcă contractul dintre părţi, a declarat primarul Nicolae Robu.

„În total sunt circa 3 milioane de lei de plătit către firma constructoare, din care 1,5 milioane de lei au fost facturaţi în urmă cu câteva săptămâni. Nu este nimic dramatic. (…). În iulie 2018 ne-au intrat (încasări la buget – n.r.) cu 8 milioane de lei mai puţin decât în iulie 2017. Nu sunt Mafalda, să înmulţesc banii (…). Nu este vorba despre nicio depăşire de plăţi, conform contractului”, susţine edilul.

Potrivit acestuia, în situaţia de faţă nu se poate vorbi despre arierate, iar Primăria Timişoara va ţine cont de scadenţele de plăţi spre terţi ale firmei constructoare, astfel că banii vor fi viraţi pentru a se evita orice problemă. „Nu contest că au bilete la ordin, că au linii de credit deschise, dar trebuie să aibă şi ei o rezervă de bani. Le-am spus să stea calmi. Urgenţă pentru ei sunt 800 de mii de lei, din care le-am dat 400 de mii de lei. Până la urgenţa lor, le vor intra banii în cont”, a detaliat Nicolae Robu.

El a explicat că este pentru prima dată în mandatul său când primăria nu are bani să achite imediat lucrările efectuate, deşi era recunoscută drept cea mai bună plătitoare din ţară, dar în ultimul an a trebuit să plătească de la bugetul local 20 de milioane de lei pentru reparaţii în urma furtunii din septembrie 2017, dar şi alte zeci de milioane de lei, în urma pierderii unor procese cu ANAF, a fostei administraţii.

„În total, sunt plăţi de circa 100 de milioane de lei, cheltuieli neprevăzute, care ne afectează. Nu e uşor, dar proiectele Timişoarei merg mai departe”, a conchis Robu.

Construcţia corpului B a Spitalului de Copii din Timişoara a început în urmă cu aproximativ trei ani şi presupune o clădire cu şase nivele şi cu suprafaţă utilă de peste 8.000 de metri pătraţi, care va fi dotată cu peste 150 de paturi şi va fi conectată de actuala clădire printr-o pasarelă. Investiţia este estimată la 10 milioane de euro, iar edilul miza şi pe sprijin financiar de la Guvern. Construcţia este ridicată în prezent în proporţie de peste 80 la sută. Întârzierile au fost cauzate de intrarea în faliment a primei firme contractate, lucrările fiind acum continuate de o altă firmă. AGERPRES