Ficatul bărbaților diagnosticați cu boli hepatice își schimbă sexul ca parte a unui potențial mecanism de autoprotecție, potrivit cercetărilor desfășurate la Universitatea din Queensland.

Cercetătorul principal, prof. Frederic Gachon, a declarat că descoperirea surpriză a avut loc în timpul unei investigații cu privire la faptul că perturbarea ceasului circadian al corpului este asociată cu obezitatea, diabetul de tip 2 și bolile hepatice.

„Când șoarecilor cărora le-a fost dezactivată gena ceasului circadian le-a fost oferită hrană bogată în grăsimi, ne așteptam ca aceștia să dezvolte diabet sau boală hepatică grasă non-alcoolică, dar nu s-a întâmplat asta.”, a spus dr. Gachon. „De asemenea, am descoperit că ficatul șoarecilor masculi obezi a fost feminizat, probabil datorită naturii protectoare a hormonului sexual feminin, estrogenul”.

La fel ca organele de reproducere, ficatul este dimorf din punct de vedere sexual, ceea ce înseamnă că există diferențe semnificative între funcția metabolică a ficatului masculin și feminin.

 

 

Continuarea materialului pe platforma specializată Hepat.ro