Conform rezultatelor unui studiu publicat în Clinical Infectious Disease, femeile seropozitive prezintă un risc de 3,6 ori mai mare de a dezvolta cancer cervical cu celule spumoase (epidermoid), față de femeile care nu au HIV.

Datele studiului au provenit din 12 arhive privind HIV-ul și cancerul, înregistrate în perioada 1996-2016, în SUA. Cercetătorii au comparat incidența și ratele de supraviețuire pentru adenocarcinomului cervical, precum și cele pentru subtipurile de cancer cervical cu celule spumoaseale în rândul femeilor cu HIV.

În cadrul studiului au luat parte 62.615 de femei cu cancer de col uterin, dintre care 609 erau seropozitive. Comparativ cu femeile care prezintă cancer de col uterin (și nu prezintă virusul HIV), cele care au HIV sunt mai tinere și mai susceptibile să prezinte un stadiu tumoral necunoscut. De asemenea, media vârstei în cadrul celor două grupuri de studiu a fost similară.

Chiar dacă incidența adenocarcinomului cervical a fost de 1,46 ori mai mare în rândul femeilor seropozitive, incidența cancerului de col uterin cu celule spumoase a fost de 3,62 ori mai mare pentru același grup al studiului. Totodată, riscul pentru acest tip de cancer a fost mai mare în rândul femeilor infectate cu HIV în urma consumului de droguri intravenoase.

 

 

 

Continuarea materialului pe platforma Desprehiv.ro