O analiză, care a implicat aproape 40.000 de persoane cu HIV din Statele Unite ale Americii, a constatat că femeile au șanse mai mari de a fi diagnosticate cu diabet de tip 2, față de bărbați.

Dr. Morgan Birabaharan și colegii săi de la Universitatea din California au analizat o bază de date de înregistrare a pacienților, care conținea informații de la peste 300 de spitale din SUA, pentru a stabili o relație între HIV, sexul persoanei și diabetul de tip 2.

Diabetul de tip 2 este o afecțiune cronică în care organismul este capabil să producă hormonul insulină, dar receptorii au o sensibilitate redusă la acesta, făcând insulina mai puțin eficientă. Insulina este un hormon esențial în reglarea zahărului din sânge – dacă insulina nu este eficientă, organismul nu poate transporta glucoza în celule pentru a fi folosită ca sursă de energie. Acest lucru duce la un nivel ridicat de glucoză, care determină întărirea vaselor de sânge din cauza pereților încărcați cu zahăr. Acest lucru duce la o multitudine de probleme în întregul corp, inclusiv accident vascular cerebral, atac de cord, vindecare întârziată a rănilor și risc crescut de infecții.

Autorii acestui studiu au dorit să afle dacă femeile cu HIV au mai multe șanse de a dezvolta diabet decât bărbații. Ei au analizat baza de date și au folosit o metodologie standardizată pentru a identifica înregistrările persoanelor cu diabet și HIV. Au fost colectate și alte date, inclusiv statutul de fumător, vârsta, rasa și indicele de masă corporală (IMC), deoarece acestea au fost identificate ca factori de risc pentru diabet. Persoanele cu un IMC peste 30 au fost clasificate drept obezi. Cu toate acestea, baza de date folosită nu prezintă informații specifice infecției cu HIV, cum ar fi încărcătura virală, istoricul antiretroviral și numărul de CD4, astfel încât acestea nu au putut fi luate în considerare în analiză.

Au fost colectate date din perioada 2016 și 2021. Persoanele cu HIV din studiu erau mai tinere (87% față de 70% sub vârsta de 65 de ani) și mai predispuse să fumeze (55% față de 32%). Dintre persoanele cu HIV, 24% erau femei, comparativ cu 56% din grupul fără HIV.

Analiza confirmă existența unei legături între HIV și diabetul de tip 2 pentru femei. Dintre persoanele cu HIV, 23% dintre femei au avut un diagnostic de diabet de tip 2, comparativ cu 16% dintre bărbați. Dintre cei fără HIV, 14% dintre femei și 17% dintre bărbați au fost diagnosticați cu diabet de tip 2. După ajustarea factorilor, femeile cu HIV au avut de 1,3 ori (interval de încredere 95% 1,24 – 1,38) șanse mai mari de a avea diabet, decât femeile fără HIV. De asemena, rata obezității a variat: 58% dintre femeile cu HIV au fost clasificate ca fiind obeze, comparativ cu 49% dintre femeile fără HIV, 46% dintre bărbații fără HIV și 35% dintre bărbații cu HIV.

În toate subgrupurile, bărbații cu HIV nu au prezentat un risc mai mare, față de bărbații fără HIV, de a fi diagnosticați cu diabet de tip 2 (interval de încredere 95% 0,98–1,05).

Faptul că în cazul femeilor s-a stabilit o legătură direct între HIV și diabet, justifică următoarele studii suplimentare. Ar trebui luate în considerare mecanismele biologice plauzibile pentru o astfel de asociere, acordând atenție efectelor directe ale virusului și efectelor secundare ale medicamentelor.

 

Sursă material:  www.aidsmap.com