Federația “Solidaritatea Sanitară” contestă măsura izolării la domiciliu a asimptomaticilor

Reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară” din România atenționează că testele fals pozitive constituie o mare problemă în cazul internării pacienților asimptomatici, la fel cum mutarea pacienților asimptomatici identificați în mod corect ca fiind pozitivi SARS-CoV-2, la domiciliile personale, crește riscul răspândirii infecției în familie.

„Dacă adaugăm nerespectarea normelor de izolare de către acești pacienți (o problemă des întâlnită chiar și în spitale) riscurile acestei abordări devin mai vizibile. Spațiile special amenajate (altele decât spitalele) ar putea constitui o abordare mai adecvată”, atenționează reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară”.

Totodată, reprezentanții Federației vorbesc și despre situația în care un cetățean fără simptome este depistat în mod greșit ca fiind pozitiv SARS-CoV-2, din cauza unei eroari standard a aparatului. „După ce a fost considerat ca fiind pozitiv cetățeanul respectiv este internat într-o unitate sanitară la fel cu alți cetățeni (marea majoritatea cu adevărat pozitivi). Chiar dacă este asigurat un regim de izolare individuală probabilitatea ca acel cetățean să cotacteze cu adevărat virusul crește semnificativ tocmai din cauza internării în astfel de unității”, susțin sindicaliștii.

Astfel, potrivit reprezentanților Federației, internarea unui cetățean asimptomatic fals pozitiv aduce cu sine riscul mare de a-l transforma într-o persoană cu adevărat pozitiv. “Dacă presupunem că România are aparate RT PCR de bună calitate atunci putem considera că speficitatea este de 95%. Asta înseamnă că dintr-o sută de cetățeni testați 95% vor fi identificați în mod corect ca având virusul SARS-CoV-2 (presupunând că îl au) iar 5 nu au virusul dar aparatul va indica de fapt că-l au (rezultat fals pozitiv). Dacă ne raportăm la numărul total de cetățeni considerați infectați până acum calcul ar fi următorul: 24505*5%=1225. Cu alte cuvinte, calculul arată că este posibil ca 1225 cetățeni români să fi fost internați în mod forțat (din ordinul MS), dar greșit, în spitale, deși ei nu erau cu adevărat infectați”, susțin cei de la Federația “Solidaritatea Sanitară”.