Noua formă a Legii a pensiilor este o nouă palmă zdravănă dată mişeleşte salariaţilor din Sănătate, consideră salariaţii din domeniul sanitar afiliaţi Federaţiei Sănătatea din România, într-un comunicat postat pe pagina de Facebook a Blocului Naţional Sindical (BNS).

„Salariaţii din domeniul sanitar, afiliaţi Federaţiei Sănătatea din România şi nu numai, se arată profund dezamăgiţi şi lezaţi grav în drepturile lor atât prezente dar mai ales viitoare, având în vedere noua formă a legii a pensiilor, aceasta reprezentând o nouă palmă zdravănă dată mişeleşte salariaţilor din Sănătate. Amendamentele solicitate de către organizaţiile sindicale, chiar dacă au fost temeinic justificate, nu au fost luate în seamă şi au fost respinse in corpore la vot în comisii la Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional pentru Legea pensiilor, fără o prea mare dezbatere. Lupta noastră se anunţă şi în viitor extrem de grea în contextul viitoarei Legi a salarizării. Deşi a fost negociată sectorial la nivelul ministerelor de linie, dezbaterea în Parlament a formei noii Legi a salarizării este amânată nejustificat şi forma acesteia, chiar şi într-o formă de lucru, nu este accesibilă”, afirmă sindicaliştii.

Aceştia atrag atenţia că simularea consultării publice a proiectelor de lege, chiar şi în cazul unor legi organice cu impact major în viaţa societăţii, aşa cum este şi cazul Legii salarizării, nu poate duce la echitate şi justeţe socială pentru cei afectaţi de prevederile acestei legi, extrem de importante.

„Decidenţii politici au arătat că se poate trece prin ambele camere ale Parlamentului României, urgent şi fără dezbateri, orice iniţiative legislative oricât de importante ar fi ele şi cu impact major asupra vieţii românilor”, au punctat aceştia.

De altfel, angajaţi din toate serviciile de ambulanţă, aflaţi în timpul liber, protestează, începând de marţi, între orele 10:00 – 12:00, în sediile centrale din toate serviciile de ambulanţă, pentru a-i susţine pe cei cinci lideri de sindicat care au intrat în greva foamei.

Potrivit unui comunicat al Federaţiei Naţionale Sindicale „Ambulanţa” din România (FNSAR), motivul îl reprezintă nerecunoaşterea condiţiilor de muncă în care personalul profesionist operativ de intervenţie din serviciile de ambulanţă îşi desfăşoară activitatea, drept anulat prin votul din Comisia pentru muncă şi protecţie socială şi prin votul plenului din Camera Deputaţilor, din data de 20 noiembrie 2023, la propunerea Guvernului României, prin Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi a Casei Naţionale de Pensii Publice, prin proiectul de Lege privind sistemul public de pensii.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, luni, proiectul Legii pensiilor, elaborat de Guvern. S-au înregistrat 199 de voturi „pentru”, 39 de voturi „împotrivă” şi 17 abţineri.

Conform proiectului, de la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă.

Dreptul la pensie se obţine după minimum 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică). Totodată, urmează să se egalizeze treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani, se arată în proiect.

Deputaţii din Comisia de muncă au introdus un amendament potrivit căruia beneficiază de încadrarea în locurile de muncă în condiţii speciale şi activităţile din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui.

Proiectul legii pensiilor a fost adoptat săptămâna trecută şi de Senat, iar Camera Deputaţilor a fost for decizional în acest caz. AGERPRES