Farmaciştii din judeţul Covasna condiţionează semnarea contractelor cu Casa de Asigurări de Sănătate de achitarea datoriilor pentru medicamentele eliberate anul trecut pe programele naţionale de sănătate.
Conducerea Colegiului Farmaciştilor Covasna a depus, joi, un memoriu la Prefectură, pentru a fi transmis Guvernului, prin care solicită plata sau recunoaşterea ca arierate a facturilor emise în 2010 pentru programele naţionale de sănătate, precum şi suplimentarea bugetului pentru acest an. Preşedintele Colegiului Farmaciştilor Covasna, Nagy Andras, a declarat că, numai la nivelul judeţului, valoarea datoriilor pentru medicamente eliberate bolnavilor cronici cuprinşi în programele de sănătate se cifrează la 1,1 milioane de euro.
„Bugetul e pe terminate şi deci noi semnăm contracte pe buget inexistent. Aşadar iarăşi vom ajunge în situaţia din 2010, ca pe contractele semnate să fim obligaţi să eliberăm medicamente care nu vor fi decontate. Dacă nu ni se acceptă datoriile din 2010 pe programele de sănătate şi nu se suplimentează bugetul pe 2011 nu vom semna contractele pe această categorie de medicamente”, a declarat Nagy Andras, adăugând că, în cazul în care se va ajunge la întreruperea tratamentelor bolnavilor cronici, cei vinovaţi nu vor fi farmaciştii, ci Casa de Asigurări de Sănătate care refuză finanţarea.
În ceea ce priveşte datoriile către farmacii pentru medicamentele gratuite şi compensate, Nagy Andras a precizat că la nivelul judeţului Covasna valoarea acestora depăşeşte cu şapte milioane de lei sumele scadente, dar cu toate acestea farmaciile vor semna contractele cu Casa de Sănătate întrucât există perspective ca bugetul să fie suplimentat la acest capitol. AGERPRES