farmacie-medicamente.jpgÎntârzierile cu care Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin efectuează plăţile pentru reţetele compensate şi concurenţa neloială din partea lanţurilor farmaceutice de pe piaţă ar putea duce la falimentarea farmaciilor de cartier, a avertizat Colegiul Farmaciştilor din judeţ.

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin are datorii către farmaciile din judeţ de ordinul milioanelor de lei, unele dintre arierate, înregistrate în special în cazul medicamentelor eliberate în cadrul programelor naţionale de sănătate, datând chiar din 2010. Numai la o singură farmacie Casa de Asigurări de Sănătate are datorii de peste 130.000 de lei, situaţie în care, atrag atenţia farmaciştii, până la insolvenţă şi chiar faliment nu mai este decât un pas.

„Avem probleme serioase cu furnizorii. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin trebuie să plătească la 210 zile, conform contractelor. Termenul nostru de plată la furnizori e în concordanţă cu aceste contracte. Pentru că nu plătim la timp, suntem penalizaţi la sume mari, ceea ce ne poate duce la insolvenţă sau chiar la faliment”, a declarat vineri Pavel Roşca, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Filiala Caraş-Severin, la şedinţa anuală a instituţiei.

Potrivit reprezentanţilor Colegiului farmaciştilor, termenele de plată au ajuns şi la 330 de zile, ceea ce înseamnă, practic, că farmaciile îşi primesc banii de la Casa de Asigurări de Sănătate după un an.

La rândul său, Sorin Butilcă, director pe Relaţii Contractuale CJAS Caraş-Severin, spune că instituţia pe care o reprezintă este ordonator secundar de credite. „Noi facem, într-adevăr, contracte directe cu farmaciile, dar banii pe care îi plătim contra serviciilor farmaceutice vin pe file de buget de la Casa Naţională de Sănătate. Sunt mulţi factori care rostogolesc aceşti bani şi se tot adună. Unul dintre aceşti factori, cel mai important, îl reprezintă numărul foarte mic de contribuabili direcţi care plătesc în sistem”, a precizat Sorin Butilcă. AGERPRES