Anca Maria Zanc, managerul Farmaciilor Someșan din Baia Mare, a vorbit despre pasiunea pentru preparatele proprii realizate în laboratorul farmaciei, subliniind importanța acestora în oferirea unor soluții personalizate și eficiente pentru pacienți, în cadrul ultimei ediții a webinarului Farmacia Viitorului din 30 mai 2024.

Prima Farmacie Someșan a fost deschisă, de către familia Someșan, în anul 1996 în Baia Mare, într-o perioadă când în oraș erau doar 16 farmacii. În 2024 avem în Baia Mare peste 70 de farmacii, iar Farmacia Someșan a reușit să reziste, ba chiar să se dezvolte. Iar unul dintre serviciile care o diferențiază este tocmai acest serviciu de preparare a produselor în laboratorul propriu.

Pentru Anca Maria Zanc, serviciul de receptură și preparare reprezintă o parte esențială a profesiei sale, un domeniu în care își găsește creativitatea și inspirația. “Îmi place foarte mult serviciul de receptură de preparare. Acolo mă regăsesc și acolo cred că aș putea sta nonstop. Acolo simt că pot respira, simt că pot gândi cu tot creierul posibilitățile de a face și că acestea sunt nelimitate” a adăugat ea.

Deși automatizarea este esențială pentru menținerea standardelor de igienă și stabilitate a produselor, anumite preparate necesită în continuare intervenția directă a farmaciștilor. “Manual pregătim anumite creme, picături de nas și picături de urechi. Încercăm să automatizăm tot ce este posibil pentru a reduce contaminarea bacteriană și a asigura stabilitatea produselor, dar sunt preparate care încă necesită o abordare manuală“, a explicat farmacist Anca Maria Zanc.

Ea a vorbit și despre complexitatea cunoștințelor de care dispune orice farmacist, explicând că: ”Farmacistul are o pregătire temeinică pe tehnica farmaceutică, are  studii aprofundate de anatomie de fiziopatologie, de chimie medicală, de dermato-cosmetologie, iar acest lucru ne permite să preparăm medicamente și să asigurăm calitatea și garanția calității acelui medicament.

Farmaciile Someșan continuă să investească în tehnologie și în dezvoltarea abilităților echipei pentru a asigura calitatea și eficiența preparatelor proprii, menținând astfel un standard ridicat de servicii pentru pacienți.

Farmacistul, prin pregătirea lui profesională, este un creator și un inovator în producerea de medicamente. În vremurile actuale cred cu tărie că farmacistul poate fi un preparator de medicamente personalizate și că medicina va evolua spre terapii personalizate. Eu iubesc acest serviciu de receptură, pentru că ne dă ocazia, mie și colegelor mele, să arătăm ce putem și pentru că aduce plus valoare și cu ajutorul lui putem îmbunătăți calitatea vieții pacienților noștri” a declarat farmacist Anca Maria Zanc în finalul intervenției sale.

DESPRE WEBINARUL FARMACIA VIITORULUI DIN 30 MAI

Farmaciile Someșan includ acum 6 farmacii deschise și deservite de o echipă formată din 40 colegi tineri, cu idei creative și focusați pe inovație și susținerea comunității lor. De mai bine de 7 ani farmaciile fac parte din comunitatea de farmacii independente Alphega și sunt un pilon real în comunitatea din Baia Mare.

Webinarul Farmacia Viitorului este parte din programul cu același nume, dezvoltat de Oameni și Companii cu susținerea Alliance Healthcare România și Alphega Farmacie din anul 2018 și dedicat susținerii profesiei de farmacist și tuturor farmaciști interesați să învețe despre noile tehnologii folosite în domeniul sănătății și noile aplicații dedicate farmaciștilor.