Tarus Media Health Events organizează prima conferinţă dedicată conştientizării problemelor generate de escare – atât pentru pacienţi cât şi în întreg sistemul medical – Managementul Escarelor, 25 Septembrie, Hotel Pullman, sala New York, ora 09:00, Bucureşti.
Escarele există şi reprezintă o problemă extrem de serioasă deoarece, fără un tratament corespunzător, pot pune în pericol viaţa pacienţilor. Identificarea la timp a escarelor înseamnă o scădere semnificativă a costurilor de internare, o scădere a costurilor de tratament, dar şi faptul că viaţa pacientului nu mai este pusa în pericol. In Marea Britanie, Oficiul National de Statistica inregistra in 2010 peste 27.000 decese cauzate de tratamentul incomplet sau necorespunzator al escarelor.
Conferinţa Managementul Escarelor reuneşte specialiştii medicali direct implicaţi în identificarea şi tratarea escarelor. Laurent Bernier – Presedinte Escarre.fr, este expertul francez special invitat de Tarus Media Health Events pentru a expune opinia sa cu privire la riscurile generate de escare, dar şi pentru a modera dezbaterile în cadrul evenimentului.
„Organizarea acestui eveniment are o semnificaţie deosebită pentru noi pacienţii, deoarece dorim să avem cât mai multe informaţii cu privire la modul în care ne putem raporta la aceste afecţiuni şi despre modul în care putem conlucra cu medicul specialist. Avem nevoie de aceste informaţii pentru o recuperare integrală”, a declarat Gheorghe Tache, preşedintele COPAC.
Dr. Victor Clătici:”Afecţiunile dermatologice sau venerologice constituie importanţi factori favorizanţi pentru apariţia escarelor”
„Medicul dermatolog este parte activă a echipei multidisciplinare de acordare a asistenţei medicale de specialitate şi este printre primii specialişti chemaţi să acorde asistenţă medicală unui pacient cu escare. De ce? Pentru că există o prezenţă ,,accesibilă,, a escarelor pentru examenul clinic obiectiv”, explică dr. Victor Clătici, Medic primar dermatolog, Clinica de Dermatologie şi Alergologie, Spitalul Universitar de Urgenţă ELIAS.
Prevenirea aparitiei escarelor la pacientii aflati in ingrijiri paliative reduce costurile de tratament
In Elvetia se pune un accent deosebit pe ingrijirile paliative datorita numarului crescut al pacientilor cu boli incurabile. Conform Biroului Federal de Statistica din Elvetia, 60 000 de oameni de toate varstele mor anual, numarul lor urmand a creste cu 50% pana in 2050. In acest sens , in 2010, Ministerele Sanatatii Publice aferente Cantoanelor au adoptat „Strategia nationala pentru ingrijiri palliative 2010-2012” pentru a asigura un acces mai bun al tuturor pacientilor la ingrijiri paliative de calitate, indiferent de statutul economic al acestora.
Specialistii din Romania subliniaza nevoia de a preveni aparitia escarelor la pacientii aflati in servicii de ingrijiri paliative pentru a reduce costuile necesare tratamentului. „Dacă tinem cont de pasii recomandati in astfel de terapii si incercăm pe cât posibil să prevenim aparitia escarelor prin interventii adecvate vom reduce costurile si resursele, de care am avea nevoie pentru îngrijirea efectivă a plăgii”, a explicat As.medical lic. Roxana Horeica, Director de Nursing, HOSPICE Casa Sperantei Brasov.
Pacienţii purtători de stomă au nevoie de îngrijiri medicale speciale
Georgeta Păsărin, asistent medical principal în cadrul Compartimetului de stomaterapie creat în 2004 în Centrul de boli digestive şi transplant hepatic Fundeni, a confirmat participarea la Managementul Escarelor.
În România sunt 8000 de pacienţi purtători de stomă, în timp ce în SUA sunt aproximativ un million de astfel de persoane, iar în Marea Britanie peste 50.000. Îngrijirile medicale moderne le permit pacienţilor să ducă o viaţă foarte apropiată de normal, fapt esenţial în astfel de cazuri.
În cadrul Compartimentului de stomaterapie condus de Georgeta Păsărin, unde sunt trataţi 400 de pacienţi noi anual, aceştia sunt informaţi cu privire la schimbările schemei corporale generate de o astfel de intervenţie chirurgicală, primind constant sprijinul personalului medical specializat. Atât pacienţii purtători de stomă internaţi cât şi cei din ambulatoriu au nevoie de îngrijiri speciale, iar personalul din cadrul Compartimentului de stomaterapie utilizează metode moderne de îngrijire a plăgilor.
Pentru detalii şi acreditari: Johana Grigore, Communications Manager, Johana.grigore@tarusmedia.ro; 0744 644 394