Odată cu elaborarea Planului European de Combatere a Cancerului, Organizația Europeană pentru Cancer, prin Rețeaua de Supraviețuire și Calitate a Vieții  s-a lansat raportul Fără cancer, care cuprinde o serie de recomandări pentru a ajuta mai mulți pacienți cu cancer și supraviețuitori, să aibă o viață cu adevărat normală.

Lansate la Summitul European al Cancerului, pe 19 noiembrie 2020, cele 7 domenii prioritare sugerate în Fără cancer sunt:

  1. Măsuri împotriva stresului provocat de cancer;
  2. Îmbunătățirea protocoalelor de management al durerii si a altor simptome, aspecte esențiale în tratamentul pacienților cu cancer;
  3. Dreptul pacienților cu cancer și al supraviețuitorilor acestei boli la o viață sexuală normală;
  4. Comorbidități și complicații ale cancerului: o provocare în continuă creștere, care are nevoie de o abordare suplimentară;
  5. Importanța educației și informației pentru pacienții cu cancer și a supraviețuitorilor;
  6. Recunoasterea dreptului de reintegrare la locul de muncă a pacienților cu cancer și a supraviețuitorilor;
  7. Supraviețuitorii cancerului să beneficieze de „Dreptul de a fi uitat” , în relația cu furnizorii de servicii financiare.

Măsurile și acțiunile specifice recomandate de experți în publicația de consens includ:

  • Aplicarea Planului de Îngrijire și Supraviețuire fiecarui pacient bolnav de cancer;
  • Stabilirea unei Certificări Profesionale Europene de Supraviețuire pentru creșterea gradului de conștientizare și educare a tuturor profesioniștilor în oncologie cu privire la aspecte precum psiho-oncologia, gestionarea durerii, comorbiditatea și medicina sexuală;
  • Includerea durerii ca indicator de bază al sănătății la nivel național și european;
  • Furnizarea de instrucțiuni Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă (OSHA), pentru îmbunătățirea drepturilor la locul de muncă pentru pacienții cu cancer, supraviețuitori și îngrijitorii acestora;
  • Stabilirea în toate țările europene a „Dreptului de a fi uitat” pentru supraviețuitorii cancerului în ceea ce privește furnizarea de servicii financiare

Vorbind la lansarea publicației, Dr. Matti Aapro, președintele Organizației Europene a Cancerului, a declarat:

„Lucrul cu pacienții cu cancer este un memento zilnic al individualității lor. Abordarea centrată pe pacient pe care o solicităm în Fără Cancer este crucială. Este ceea ce ne ajută să tratăm pacientul mai degrabă decât boala. Este vorba de a vedea și de a ține cont de întreaga imagine. Este vorba de a purta discuții deschise despre prioritățile și circumstanțele personale și de a satisface nevoile dincolo de cele medicale. Dar avem nevoie de structurile potrivite pentru a face ca acest tip de îngrijire să devină realitate zilnică în toate locurile. Cele șapte priorități de acțiune din lucrarea noastră oferă o busolă bună UE și guvernelor pentru a se pregăti pentru un viitor al supraviețuirii în continuă creștere a cancerului. ”

Dr. Csaba L. Dégi, director al Societății Internaționale de Psiho-Oncologie (IPOS) și co-președinte al Rețelei de Supraviețuire și Calitate a Vieții din cadrul Organizației Europene a Cancerului, a declarat:

„Sentimente de vulnerabilitate, tristețe, depresie, anxietate, panică, izolare, criză spirituală. Aceste surse de mare suferință sunt experimentate de prea mulți pacienți cu cancer. Cu toate acestea, dacă vom pune în aplicare planuri mai bune pentru sprijin psiho-oncologic, am putea elibera un număr enorm de pacienți cu cancer și supraviețuitori de această povară. Raportul nostru Fără Cancer oferă sugestii practice și realiste pentru a ajuta fiecare țară să se descurce mai bine în tratarea tuturor pacienților cu cancer. E timpul să adăugăm viață la ani, precum și ani la viață. ”

Dr. Andrew Davies, președintele Asociației Multinaționale de Îngrijire si Susținere a Pacienților cu Cancer (MASCC) și co-președinte al Rețelei de Supraviețuire și Calitate a Vieții din cadrul Organizației Europene a Cancerului, a declarat:

„Summitul European al Cancerului din această săptămână s-a concentrat pe tema dărâmării barierelor. În toată Europa trebuie să dărâmăm barierele care împiedică pacienții cu cancer să beneficieze de o abordare cu adevărat centrată pe pacient în ceea ce privește îngrijirea și tratamentul lor. Stresul cancerului, gestionarea durerii, medicina sexuală, atenția asupra comorbidităților, recunoașterea drepturilor la reabilitare și reintegrare. Toate acestea și multe altele trebuie să fie acum pe agenda tuturor factorilor de decizie în materie de cancer, la nivel național și european. ”

Sursa: www.europeancancer.org