Între 25 – 29 august 2012 s-a desfăşurat la Lyon cea de-a 12-a ediţie a Association for Medical Education in Europe (AMEE) . AMEE s-a remarcat în timp ca principalul promotor al dezvoltării şcolilor de medicină pe plan european şi mondial, contribuind la adoptarea unor reforme în curriculum medical, cum ar fi problem based learning, curicula integrată, folosirea simulării în învăţare etc.
Conferinţa a reunit reprezentanţi ai facultăţilor de medicină din peste 90 de ţări din 5 continente, specialişti (personal academic, cercetători, experţi in dezvoltarea de curiculum medical) şi studenţi.
Facultatea de Medicină a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca a participat în calitate de expozant, promovând oferta educaţională a UMF Cluj, respectiv Centrul de Aptitudini Practice şi Simulare în Medicină şi Caietul de Abilităţi Practice. Printre celelalte universităţi expozante s-au numărat: Centre for Faculty Development University of Toronto, Harvard Macy Institute Professional Development Programs for Academic Leaders, University of Dundee, Centre for Medical Education, School of Health Professions Education, Maastricht University.
Facultatea de Medicină a UMF Cluj a fost singurul expozant din Europa Centrală si de Sud-Est, standul expoziţional si oferta educaţională expusă suscitand un viu interes din partea participanţilor. Astfel, au fost realizate contacte cu Panamerican Federation of Associations of Medical Schools, Georgia Health Sciences University, Faculty of Medicine Hacettepe University Ankara, Instituto Universitario de Ciencias de la Salud Barcelona, University of Sharjah, Tbilisi State Medical University etc.
Programul conferinţei a fost focalizat anul acesta pe planificare şi evaluare curriculară, fiind totodată un eveniment adresat dezvoltării universitare şi reţelelor de cunoastere la nivel european. De la Facultatea de Medicină a UMF Cluj au participat cu prezentări orale prof. dr. Anca Dana Buzoianu şi şef lucrari dr. Tudor Călinici. Acestia au prezentat experienţe proprii cu privire la acomodarea socio-culturală a studenţilor straini şi, respectiv, folosirea instrumentelor IT în educaţia medicală.
De asemenea, Conf. dr. Valentin Muntean (Cluj) a prezentat implementarea Caietului de Abilităţi Practice pentru absolventul de medicină, prezentare care a surprins plăcut şi a atras atentia participanţilor, acestia vizitând în număr mare standul universităţii.
Întrunirea a reprezentat un eveniment important pentru şcoala de medicină clujeană şi pentru realizarea obiectivelor proiectului POSDRU/86/1.2/S/63815 “CALITATE SI COMPETENTA PROFESIONALA IN EDUCATIA SI IN MANAGEMENTUL ACTIVITATILOR EDUCATIONALE” – eMediqual, iar pentru Facultatea de Medicină a UMF „Iuliu Haţieganu”, încă o dovadă a implicării sale active şi consecvente ca lider în procesul modernizării învăţământului medical românesc.