Dezinfecția reprezintă procesul prin care sunt eliminate microorganismele patogene (distrugere în proporție de 99%) de pe suprafețele de mediu. Eficiența produselor dezinfectante poate să fie influențată de mai mulți factori, iar alegerea unor dezinfectanți adecvați, potriviți pentru suprafața de contact, este extrem de importantă.
1.Factori care influențează eficacitatea produselor dezinfectante
Unii dezinfectanți pot fi foarte eficienți pentru eliminarea anumitor microorganisme, în timp ce pentru alte microorganisme, aceștia să aibă o eficacitate scăzută. De asemenea, contează extrem de mult și suprafața de contact (dacă este o suprafață plană ori conține lumeni și canele cum sunt în cazul dispozitivelor medicale).
- Tipul și concentrația dezinfectantului.Produsele utilizate pentru dezinfecție vor fi amestecate conform recomandărilor producătorului, astfel încât să se asigure o diluare corectă. Dacă concentrația dezinfectantului este prea mică, eficacitatea va fi scăzută iar dacă concentrația este prea mare, poate crește riscul deteriorării instrumentului sau a efectelor toxice asupra utilizatorului/pacientului.
Recomandări:
- Alegerea cu atenție a dezinfectanților. Unele microorganisme sunt mai rezistente la dezinfectanți iar acest lucru trebuie luat în considerare la alegerea produsului astfel încât să fie potrivit pentru tipul de suprafață care se dezinfectează.
- Uscarea dispozitivelor după ce au fost curățate, înainte să se facă dezinfectarea lor, pentru a preveni diluarea dezinfectantului.
- Aruncarea soluțiilor care au data de expirare depășită. Produsele diluate sunt în mod inerent instabile odată ce sunt amestecate și trebuie urmate instrucțiunile producătorului cu privire la durata de utilizare.
- Folosirea benzilor chimice de testare pentru toți dezinfectanții lichizi reutilizabili de nivel înalt pentru a le evalua eficacitatea. În timpul reutilizării, concentrația de ingrediente active poate scădea pe măsură ce se produce diluarea produsului și se acumulează impurități organice.
- Suprafața care trebuie dezinfectată.Principala limitare a sistemelor de dezinfectare constă în problemele de acces în zonele cu caneluri și fisuri. Suprafețele neregulate permit microbilor și materiei organice să se depună iar prin urmare, trebuie curățate temeinic, echilibrând în același timp și întreținerea în bune condiții a dispozitivelor. Alegerea materialelor, de ex. din oțel inoxidabil și dezinfectarea acestor materiale astfel încât sa fie eliminate cât mai multe bacterii, este crucială pentru a asigura igiena suprafețelor și astfel a evita o contaminare încrucișată.
- Durata și temperatura de expunere la produs.În general, pe măsură ce timpul de contact crește, rata de letalitate crește. Timpul de contact este un factor critic în asigurarea dezinfectării. Pentru a determina letalitatea bacteriană a dezinfectanților, timpul experimental este de 5 minute, deși acesta poate varia în funcție de tipul de dezinfectant precum și de natura suprafeței de contact.
Efectele chimice ale curățării și dezinfectării cresc liniar cu temperatura și aproape se dublează la fiecare creștere de 10°C, eficacitatea fiind proporțională până la atingerea temperaturilor la care este indusă moartea celulară.
Recomandări:
- Urmarea instrucțiunilor producătorului cu privire la temperatura și timpul de expunere necesar pentru a atinge nivelul dorit de dezinfecție.
- Evitarea depășirii timpului maxim de expunere recomandat de producător deoarece unele substanțe chimice pot provoca deteriorarea dispozitivului medical dacă sunt utilizate pe perioade lungi de timp.
- Acordare atenție la dezinfectarea dispozitivelor. Contactul poate fi compromis de complexitatea dispozitivului medical și de capacitatea dezinfectantului de a pătrunde în lumeni.
Există Dezinfectanți pentru instrumentar destinat curățării și dezinfectării instrumentelor precum și a echipamentelor medicale, prezentând un spectru larg de eficacitate biocidă.
- Tipul de microorganisme.Dezinfectanții pot distruge în mod eficient microorganismele patogene (bacterii, virusuri și paraziți). Unele microorganisme pot fi mai rezistente. Bacteriile Escherichia coli, de exemplu, sunt mai rezistente la dezinfectanți decât alte bacterii și prin urmare, sunt utilizate ca organisme indicator.
Mai multe virusuri sunt chiar mai rezistente decât Escherichia coli. Absența bacteriilor Escherichia coli nu înseamnă că apa este neapărat sigură. Paraziții protozoare precum Cryptosporidium și Giardia sunt foarte rezistenți la clor. Cele mai rezistente forme de microorganisme sunt sporii bacterieni și fungici. Urmează ciupercile, Coci gram-pozitivi, Bacili gram-pozitivi și Bacili gram-negativi (cu excepția Pseudomonas aeruginosa care este deosebit de rezistent la dezinfectanții pe bază de amoniu cuaternar). Virusurile învelite într-un strat protector de lipide sunt mai sensibile decât virusurile neînvelite.
Un produs potrivit este BACTERIOSEPT – Antiseptic hidroalcoolic pentru mâini, acesta are acțiune virucidă, levuricidă, fungicidă și bactericidă certificată împotriva E.coli, Stafilococului auriu, Pseudomonas, Enterococcus hirae și Candida.
- Numărul de microorganisme.Atunci când încărcătura microbiană este mare, este necesară o cantitate mai mare de dezinfectant sau un timp de expunere mai lung pentru a atinge un anumit nivel de dezinfecție. De asemenea, este nevoie de curățare înainte de aplicarea dezinfectantului, deoarece prin curățare se reduce încărcătura microbiană și astfel se elimină materia organică care interferează cu acțiunea dezinfectantă.
- Vârsta microorganismelor. Eficacitatea unui anumit dezinfectant depinde, de asemenea, de vârsta microorganismului. Bacteriile tinere sunt mai ușor de distrus decât bacteriile mai vechi. Când bacteriile îmbătrânesc, acestea dezvoltă o înveliș de polizaharidă peste peretele lor celular, ceea ce le face mai rezistente la dezinfectanți. Când se utilizează 2,0 mg/L de clor, timpul de contact necesar pentru a dezactiva bacteriile vechi de 10 zile este de 30 de minute. Pentru bacteriile din aceeași specie și cu vârsta de 1 zi, timpul de contact poate fi mult mai mic având o eficiență la fel de bună. Sporii bacterieni pot fi foarte rezistenți.
- Alți factori. În funcție de tipul suprafeței care se dorește dezinfectată și mediul în care sunt ținute produsele, eficicacitatea dezinfectanților poate fi influențată de mai mulți factori.
Aspecte de luat în considerare:
- Duritatea apei poate afecta unii dezinfectanți.
- Umiditatea excesivă poate compromite ambalajele sterile.
- pH-ul soluției poate fi un aspect important deoarece extremele de aciditate sau alcalinitate pot fi incompatibile cu unele dispozitive medicale. Exista o activitate optimă la pH acid (fenolii și halogenii), la pH alcalin (glutaraldehida, compușii cuaternari de amoniu) și la pH neutru (clorhexidina).
- Săpunurile și detergenții, pluta, bumbacul pot reacționa cu dezinfectantul și să-l neutralizeze.
- Susceptibilitatea dezinfectanților. De exemplu, produsele dezinfectante pe bază de compuși cuaternari de amoniu sunt incompatibili cu detergenți anionici.
- Tipul de activitate antimicrobiană: bactericidă sau bacteriostatică. Produsele dezinfectante pe bază de compuși cuaternari de amoniu sunt bacteriostatice la concentrații mici, iar la concentrații înalte ele devin bactericide.
- Balamalele, fisurile, supapele, îmbinările, clemele, crăpăturile de pe dispozitiv pot împiedica dezinfecția cu succes.
- Lumenii și canalele lungi, înguste sunt greu de curățat.
- Materiale precum cauciucul, plasticul și unele metale (de exemplu, aluminiul) pot necesita un tratament special.
Microorganismele (bacterii, virusuri, germeni) pot crea probleme de sănătate prin contaminare, iar utilizarea unui dezinfectant pentru suprafețe va ajuta la menținerea unui mediu sigur și sănătos.
- Reguli generale pentru dezinfectare
Dezinfectarea eficientă presupune utilizarea unor produse potrivite suprafețelor de contact, luând în considerare în același timp și tipul de microorganisme patogene care trebuie eliminate. Există trei tipuri de dezinfectanți:
- Dezinfectanți de nivel înalt.Aceștia sunt capabili să elimine majoritatea agenților patogeni, inclusiv toate tipurile de virusuri, bacterii vegetative, micobacterii și spori bacterieni. Un produs potrivit din această categorie este STERISOL – Dezinfectant de nivel înalt RTU. Acesta curăță și igienizează obiectele de inventar, instrumentarul și mediul ambiental din încăperi.
- Dezinfectanți de nivel intermediar sunt de obicei capabili să inactiveze majoritatea virusurilor, bacteriilor vegetative, micobacteriilor și ciupercilor, dar este puțin probabil să elimine majoritatea sporilor bacterieni.
- Dezinfectanții de nivel scăzut sunt capabili să elimine bacteriile vegetative și majoritatea virusurilor înveliți, dar sunt ineficienți împotriva unor virusuri neînvelite, micobacterii, unele ciuperci și majoritatea sporilor bacterieni.
Recomandări generale pentru dezinfectarea suprafețelor și echipamentelor
- Curățarea suprafețelor întâi, înainte de dezinfectarea acestora.
- Utilizarea dezinfectantelor cu spectru larg de acțiune (bactericidă, virucidă, fungicidă și /sau sporicidă) atunci când se apelează la dezinfectare chimică.
- Folosirea dezinfectanților la concentrațiile de utilizare și timpii de acțiune indicați de producător.
- Alternarea periodică a dezinfectanților astfel încât să fie prevenită apariția microorganismelor rezistente.
Concluzie
Diferiți factori pot influența eficiența procesului de dezinfectare. Astfel, alegerea corectă a produselor dezinfectante, utilizarea acestora conform indicațiilor transmise de producător precum și folosirea lor în conformitate cu suprafețele care trebuie curățate, va conduce în mod sigur la inactivarea microbilor și menținerea unui mediu sănătos.
Referințe bibliografice
- Best Practice Guidelines For Cleaning, Disinfection and Sterilization of Critical and Semi-critical Medical Devices, 2011
- Centers for Disease Control and Prevention
https://www.cdc.gov/infectioncontrol/guidelines/disinfection/efficacy.html
- Portal legislativ https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/42580(accesat 8 noiembrie 2022)
- National Library of Medicine. National Center for Biotechnology Information