FACIAS semnalează o nouă anomalie: Românii plătesc tot mai mult pentru asigurările de sănătate şi primesc în schimb servicii mai puţine şi de calitate mai proastă

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) remarcă un nou paradox în România, ţară în care se plătesc tot mai mulţi bani pentru asigurările de sănătate, în timp ce pacienţii sunt tot mai nemulţumiţi de serviciile pe care le primesc.

Potrivit datelor oficiale, în ultimii cinci ani valoarea contribuţiilor plătite de români pentru asigurările de sănătate aproape s-a dublat, de la 26 de miliarde de lei în 2018, la 42 de miliarde sumă bugetată pentru 2023.

Sumele încasate de CNAS de la asiguraţi reprezintă 77% din bugetul total al instituţiei, prin care se plătesc serviciile medicale din spitale.

Cu toate că serviciile medicale sunt din ce în ce mai scumpe, iar pacienţii plătesc sume tot mai mari, domeniul sănătăţii este unul în care se reclamă numeroase abuzuri şi drepturi încălcate.

Conform unui sondaj realizat de FACIAS, printre drepturile cele mai frecvent încălcate se numără „dreptul la ocrotirea sănătăţii”. Peste 70% dintre cei care au răspuns întrebărilor FACIAS consideră că acest drept le-a fost încălcat, fie prin calitatea serviciilor prestate, fie prin absenţa lor sau faptul că, deşi aveau o urgenţă, au fost trataţi cu întârziere.

”Vedem în practică faptul că, deşi au cotizat sume importante la bugetul asigurărilor de sănătate, de multe ori pacienţii nu pot beneficia de asistenţă medicală atunci când au nevoie, pentru servicii medicale decontate de CNAS existând liste de aşteptare extrem de lungi. Ce poate face un pacient în acest caz? Ce se întâmplă cu toţi banii pe care i-a plătit în decursul anilor? Acestea sunt întrebări la care autorităţile trebuie să răspundă cât mai repede”, arată într-un comunicat FACIAS.