Boala Ficatului Gras Asociat Metabolic (MAFLD – Metabolic-associated fatty liver disease) este o provocare globală în creștere pentru sănătate. Un studiu epidemiologic la scară largă efectuat în China a identificat legături între expunerea pe termen lung la poluarea aerului ambiant și MAFLD. Aceste legături sunt exacerbate de stilurile de viață nesănătoase și de prezența obezității centrale, raportează oamenii de știință în Journal of Hepatology.

Incidența MAFLD a crescut constant începând cu anii 1980, afectând în prezent un sfert din populația globală și majoritatea pacienților cu diabet zaharat la adulți, reprezentând o povară globală însemnată. În Asia, MAFLD a crescut la 40% între 2012 și 2017. Cunoscută anterior ca boală hepatică grasă nealcoolică (NAFLD), aceasta poate evolua către boli hepatice în stadiu terminal, cum ar fi ciroza și cancerul hepatic, astfel necesitând transplantul de ficat, iar uneori determinând decesul asociat afecțiunilor ficatului.

Studiile pe animale au arătat că respirarea poluanților din aer poate crește riscul de MAFLD. De exemplu, expunerea la particule fine poate declanșa un fenotip asemănător steatohepatitei non-alcoolice (NASH), poate afecta metabolismul hepatic al glucozei și poate promova fibrogeneza hepatică.

 

 

 

Continuarea materialului pe platforma speicalizată Hepat.ro