Gentle_Violence1-1.JPGÎn perioada 5 – 28 septembrie, Muzeul Național Brukenthal din Sibiu găzduiește expoziția foto-senzorială Gentle Violence, un eveniment ce propune un subiect neobișnuit pentru instituțiile muzeale din România – chirurgia cardiovasculară.

„Gentle Violence” este o serie de expoziții anuale dedicate corpului și chirurgiei. Ediția din 2014 prezintă inima și chirurgia cardiovasculară. Proiectul este unul de pionierat și îmbină două domenii diferite (arta și medicina) printr-un gen fotografic puţin cunoscut în România – fotografia medicală. Imaginile descriu cronologic și tematic etapele importante ale intervențiilor pe cord deschis și prezintă aspecte delicate, gesturi elegante, cromatica sălii de operație și a elementelor care o compun, într-o abordare documentară, dar și estetică.

Expoziția este completată de o serie de imagini inedite ale inimii, văzute prin ochii medicului chirurg și totodată, ai artistului. Pentru ca atmosfera din sala de operație să fie una integrală, expoziția include o coloană sonoră compusă din sunetele specifice intervențiilor chirurgicale pe cord deschis. „Gentle Violence este o expoziție care ne permite accesul într-o lume puţin cunoscută şi adesea temută. Fiind asociată cu durerea, este privită cu reţinere, în pofida actului salvator pe care îl implică. Imaginile ne provoacă să ne cunoaștem corpul într-o manieră neobișnuită și își propun să transmită emoții puternice, să stimuleze simțurile, să educe și, nu în ultimul rând, să provoace dezbateri”, declară Laura Coltofean, curatorul expoziției și muzeograf în cadrul Muzeului Național Brukenthal.

Conceptul și fotografiile sunt realizate de Cristina Bobe (www.cristinabobe.com), artist vizual, inițiatoarea primei platforme online de fotografie medicală din România (www.fotografiemedicala.ro). „Ceea ce vedeți în expoziție este încercarea mea de a dezvălui o lume care se află dincolo de cortina anesteziei. Pentru mine, operațiile sunt asemenea unui spectacol de teatru, dar un spectacol care se construiește de la sine, fără un regizor. Pe scena chirurgicală, în lumina lămpilor scialitice, actorii îmbracă niște costume colorate și operează cu gesturi extrem de diferite (unele delicate, elegante, altele brutale) inima unui om. Îmi place să cred că sunt acel ochi proaspăt prin care oamenii privesc pe furiș, cu teamă și curiozitate, un univers în care altfel nu ar avea acces și care este, însă, atât de fascinant. Sala de operație rămâne un atelier în care ni se repară organismul. Cred că e normal să vrem să știm cum se întâmplă acest lucru.”

Dr. Horia Mureșian, șeful secției de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Universitar de Urgență din București, anatomist și expert al fotografiei medicale a cordului, aduce în atenția publicului o serie de imagini inedite ale inimii şi structurilor sale delicate, la nivel microscopic şi macroscopic. „Am început să fotografiez inima din dorința de a o înțelege mai bine și pentru că în tratatele și atlasele de medicină era incomplet explicată. Astfel, am început să disec diferite inimi, să le „demontez”, după care să le fotografiez, pentru ca, în final, să pot pune în valoare aspecte care în timpul operației nu pot fi observate decât parțial. Ulterior, am descoperit că inima are o frumusețe intrinsecă, așa cum, de altfel, au foarte multe alte organe și țesuturi. În ceea ce privește expoziția Gentle Violence, sper ca actul chirurgical să poată fi perceput mai real și mai uman decât apare în concepția generală a celor care nu au avut acces în sălile de operație.”

Coloana sonoră care completează expoziția este realizată de Sebastian Florea și ne transpune, empatic, în cadrul spectacolului vieții noastre: operația pe inimă. Purtați de sunetele specifice sălii de chirurgie, asistăm ca spectatori pasivi la propria intervenție. „Mi-am dorit să ofer o interpretare a sunetelor care compun atmosfera din sala de operație și să încerc să prezint persectiva pacientului, o perspectivă care defapt nu există, pentru că odată intrați în această încăpere suntem forțați să adormim.”

Vernisajul expoziţiei Gentle Violence a avut loc vineri, 5 septembrie, şi a reunit medici, fotografi, critici de artă, publicul larg. Tot în cadrul proiectului, pe 6 septembrie, la librăria Habitus din Sibiu, a avut loc un seminar cu tema „Fotografia medicală – tehnici, echipamente, utilizări”, la care au participat atât medici, cât şi fotografi. În cadrul seminarului au fost dezbătute o serie de subiecte, printre care ce tip de echipament este necesar pentru a fotografia în sala de operaţie, ce este fotografia medicală şi de ce este un instrument util în practica medicală şamd.

Realizat în parteneriat cu FotoMEDICAL, prima platformă online de fotografie medicală din ţară, evenimentul se desfăşoară sub auspiciile Ministerului Sănătăţii, ale Colegiului Medicilor din România şi în parteneriat cu Societatea Română de Cardiologie. Expoziția poate fi vizitată până la sfârşitul acestei luni, în incinta Muzeului Național Brukenthal, Casa Albastră, Sala Multimedia (Piaţa Mare nr 5, Sibiu).

Gentle_Violence2.JPG