Penuria și problemele privind aprovizionarea cu medicamente importante afectează furnizarea de asistență medicală. Potrivit Institutului Federal pentru Medicamente și Dispozitive Medicale din Germania, 493 de medicamente sunt indisponibile în prezent. „Aceste medicamente sunt adesea și agenți pentru care nu există o alternativă”, a declarat ministrul federal al sănătății din Germania, Karl Lauterbach, în timpul primei discuții asupra proiectului de lege privind abordarea penuriei de aprovizionare.

Cauzele problemelor de aprovizionare, cuprind: lanțurile globale  de aprovizionare , marja de dumping, provocările privind reglementarea și efectele pandemiei de COVID.

Dr. David Francas, de la Universitatea Worms, Germania, a identificat trei cauze principale ale problemelor de aprovizionare. Prima cauza este dată de problemele de producție, cum ar fi: calitatea, problemele tehnice și disponibilitatea substanțelor active. Urmează retragerile de pe piață: „Acesta a fost unul dintre motivele deficitului de sirop împotriva febrei. Din acest motiv, al doilea cel mai mare deținător de autorizație de punere pe piață al Germaniei (30%) s-a retras de pe piață, ceea ce a însemnat că de fapt aveam o situație de monopol de facto”. Al treilea motiv este o creștere neașteptată a cererii. În timpul pandemiei, de exemplu, a existat o nevoie terapeutică crescută din cauza unui număr crescut de pacienți aflați în terapie intensivă.

 

Citiți articolul integral pe platforma FarmaciaViitorului.ro