Primul Curs Internaţional de arsuri la copii “Burns in children” i-a adus la Bucureşti pe unii dintre cei mai renumiţi experţi chirurgi din bazinul mediterenean şi din Europa. Timp de două zile, aceştia împreună cu specialiştii din România au împărtăşit unii altora experienţele profesionale avute.
La primul curs internaţional de arsuri la copii au participat prof. dr. Peter Vogt, preşedintele European Burn Association (EBA), prof. dr. Juan Pedro Barret Nerin, prof. dr. Bishara Atiyeh, preşedintele al Euro-Mediterranean Council for Burns and Fire Disasters (MBC), prof. dr. Michele Masellis, preşedintele onorific al Euro-Mediterranean Council for Burns and Fire Disasters (MBC), prof. dr. Albin Stritar.
Pentru prima dată în România specialiştii s-au întâlnit pentru a-şi împărtăşii propriile experinţe şi pentru a discuta despre cele mai moderne opţini terapeutice în ceea ce priveşte tratamentul arsurilor la copii: “Tratamentul arsurilor şi traumatismelor severe la copil este cea mai dificilă şi complexă activitate medicală”, a precizat prof. dr. Juan Pedro Barret Nerin. Anual, 5.000 de copii români suferă arsuri, iar dintre aceştia peste jumătate sunt pacienţi cu vârste cuprinse între 0-4 ani, încadraţi ca urgenţe majore.
În cadrul primului curs internaţional de arsuri la copii, “Burns in children”, suferinţa emoţională a copilului care a suferit arsuri a fost unul dintre subiectele abordate de specialiştii prezenţi. În acest sens, lect. univ. dr. Simona Vlădica a ţinut să precizeze că cea mai mare parte a rănilor produse de arsuri la copii sunt leziuni apărute ca urmare a opăririi cu lichide fierbinți, dar şi faptul că: “Cei mai mulţi copiii care au suferit arsuri experimentează simptome ale stresului traumatic pentru că orice fel de accident sau procedură dureroasă poate avea un impact psihologic puternic asupra copiilor mici și, în unele cazuri, acest sentiment se poate extinde şi către familia copilului.”
Copiii victime ale rănilor produse de arsuri pun întrebări grele, iar părinţii trebuie să găsească puterea de a le oferi celor mici răspunsurile potrivite dar și siguranţa afectivă de care au nevoie: “Copilul poate prezenta simptome ale tulburării de stres post-traumatic, care pot include un comportament de regresie, anxietate, udarea patului, coșmaruri, agresivitate și stimă de sine scăzută. Acest comportament este normal și că poate dura maxim câteva săptămâni după incident. Dacă totuşi a trecut mai mult de o lună, iar simptomele persistă este bine ca cel mic să fie duc la psiholog pentru consiliere”, a mai adăugat psihologul Simona Vlădica.
Mai mult, pentru copiii cu cicatrici produse de arsuri, un pas important în procesul de recuperare este revenirea la gradinita / şcoală, pas ce însă aduce o serie de probleme psihologice, motiv pentru care părinții și profesorii trebuie să monitorizeze îndeaproape comportamentul copilului după ce acesta a suferit răni produse de arsuri. “Înțelegerea gravitatii suferinței emoţionale a copilului afectat de arsuri va ajuta clinicienii să recunoască sechelele psihice existente și îi va determina să solicite furnizarea de servicii psihologice adecvate ce vor ajuta la accelerarea recuperării lor atât fizice cât şi psihice. Copii vicitime ale arsurilor pot beneficia de câteva opţiuni de tratament, ce vizează în mod direct vindecarea suferinţei emoţionale”, a continuat lect. univ. dr. Simona Vlădica.
Astfel, terapia cognitiv – comportamentală este o abordare terapeutică eficientă ce ajută copilul să înțeleagă ce i s-a întâmplat și să îşi îmbunătățească conexiunile dintre gânduri, emoții și comportamente, în timp ce terapia de familie este şi ea o posibilitatea, mai ales în cazul în care părinţii nu ştiu cum să abordeze aspectele psihologice ale suferinţei pe care copiii lor o resimt. Pentru copilul afectat de arsuri crearea unui mediu de normalitate este foarte important atât în familie, cât şi în alte medii în care copilul ajunge, astfel încât acesta să nu se simtă atât de diferit. De asemenea, intervenţia psihologului este şi ea foarte importantă în special în primul an după accident deoarece vindecarea fizică, dar şi cea psihologică este un proces de durată.