Exista promisiuni de finantare a diagnosticului precoce al cancerului

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Ervin Szekely, a declarat ca Directia de programe din cadrul ministerului lucreaza la elaborarea unui subprogram al programului oncologic prin care sa se poata finanta, cel putin partial, investigatiile de diagnostic precoce al tumorilor maligne efectuate in Centrele Pozitron din Oradea si Bucuresti.
“Ne dam seama ca este foarte important si dorim sa finantam aceasta activitate, dar pe de alta parte trebuie sa gasim solutiile legale ca sa incadram in bugetul ministerului acest lucru”, a precizat secretarul de stat la festivitatea de deschidere a Centrului Pozitron.

Cum costul unei investigatii este in jur de 1.200 de euro, Ervin Szekely afirma ca, deocamdata, nu poate sa precizeze cate investigatii vor fi finantate si modalitatea de subventionare, in procente sau un contingent gratuit, dar ca se lucreaza la acest proiect. “Nu stiu daca va fi un procent sau va fi un contingent pentru care investigatia sa fie gratuita. Eu, ca jurist, ma tem de contingentare pentru ca ar insemna incalcarea dreptului la sanse egale si banuiesc ca un procent ar fi mai justificat din punct de vedere al echitatii finantarii, dar am sa va spun mai mult in viitorul apropiat”, a declarat Szekely. Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii este increzator ca aceasta lucrare a Directiei de programe nu va dura mai mult de cateva saptamani.

Ca surse de finantare, secretarul afirma ca, pe de o parte, se asteapta o rectificare de buget in luna iunie, pe de alta parte, se pot regrupa anumite sume care nu au fost folosite eficient in cadrul altor programe si sa se transfere in acest scop. “Trebuie sa avem in vedere ca mai exista si centrul din Bucuresti si sa impartim bugetul in mod echitabil intre cei doi operatori, sau daca vor mai fi, ca am inteles ca se intereseaza si o alta firma din Israel o sa facem un buget care sa fie acoperitor”, a mai precizat Szekely.