Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași și Spitalul “Dr. C. I Parhon” au sărbătorit pe 9 martie Ziua Mondială a Rinichiului. Anul acesta, tema aleasă de către Societatea Internațională de Nefrologie a fost legătura dintre boala de rinichi și obezitate, sub sloganul “Stil de viață sănătos pentru rinichi sănătoși”. O temă care pune în discuție una dintre cele mai îngrijorătoare statistici: în 2016, erau înregistrați peste 600 de milioane de oameni în întrega lume care suferă de obezitate.
Medicii avertizează că obezitatea este un factor de risc important în apariția bolilor de rinichi. Obezitatea crește acest risc prin asocierea cu diabetul zaharat și hipertensiunea arterială, ambele afecțiuni fiind cauzele principale de apariție a bolii cronice de rinichi și insuficiență renală terminală. Din fericire, obezitatea se poate preveni și trata.
Educația precoce și conștientizarea legăturii dintre obezitate și un stil de viață nesănătos, suportul mișcării fizice regulate, al unei diete sănătoase, vor putea preveni aceste afecțiuni. În acest an, Ziua Mondială a Rinichiului promovează stilul de viață sănătos, activitatea fizică regulată și beneficiile acestor pentru a ne menține rinichii sănătoși.
EXCELENȚA ÎN EDUCAȚIE
Pe plan academic, Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași se mândrește cu cel mai bun și complet program de rezidențiat în Nefrologie din România, sub coordonarea prof. univ. dr. Adrian Covic, prorector responsabil cu cercetarea științifică la UMF Iași. Dacă în perioada 2010 — 2016 programul de rezidențiat în Nefrologie era de patru ani, începând cu acest an, durata acestuia a crescut cu un an, în spiritul unei pregătiri mai temeinice. În prezent, la UMF Iași sunt înscriși 31 de rezidenți în programul de Rezidențiat în Nefrologie. În primii doi ani, rezidenții fac stagii de pregătire generală de Medicină Internă.
Începând cu anul al III-lea, tinerii medici aprofundează specialitatea aleasă prin stagii de Nefrologie clinică — adulți, TI nefrologică — adulți, Nefrologie clinică-pedatrie și Ecografie generală, iar în ultimii ani de rezidențiat (anul IV și anul V) fac stagii de Dializă, Chirurgie de abord și Transplant renal + Urologie.
EXCELENȚA ÎN CERCETARE
În domeniul cercetării, întregul colectiv al Clinicii de Nefrologie și Disciplină de Studiu “Medicină Internă, Nefrologie, Geriatrie”, coordonată de Prof. Univ. Dr. Adrian Covic, în cadrul Departamentului Medicale II, de la Facultatea de Medicină a Universitătii de Medicină “Grigore T. Popa”, Iași, au ridicat ștacheta la nivelul rezultatelor celor mai mari centre universitare din lume.
În cadrul colaborării dintre Spitalul “Dr.C.I. Parhon” și Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași , în clinicile aflate în componența spitalului lucrează specialiști de valoare recunoscută pe plan național și internațional: profesori, conferențiari, șefi lucrări și asistenți, medici primari, specialiști în nefrologie, urologie, ATI, medicină internă. Personalul medical și cel mediu a fost instruit atât în țară cât și în centre de prestigiu din Europa, Autralia și USA. Acești medici dețin întreg arsenalul de tehnici de vârf utilizate în prezent în patologia renală.
Unele dintre cadrele medicale din aceste unități sunt membri în conducerea societăților naționale și internaționale de profil. Membri ai echipei Disciplinei de Nefrologie au primit premii și distincții naționale și internaționale. Colectivul Clinicii de Nefrologie și de Transplant Renal a publicat în ultimii 5 ani aproximativ 200 de articole în jurnale internaționale recunoscute pe plan mondial și indexate în toate bazele de date internaționale.
Cadrele didactice au participat cu lucrări la congresele internaționale de profil. Nucleul de cercetători de la Centrul de Dializă Iași este recunoscut pe plan internațional ca unul dintre grupurile de vârf în ceea ce privește studiul complicațiilor cardiovasculare la pacienții renali, fapt concretizat prin numeroase invitații ca lectori la congresele și cursurile internaționale de nefrologie.
EXCELENȚA ÎN PRACTICA MEDICALĂ
Excelența în cercetare și educație stau la baza unor rezultate meritorii de practica medicală în nefrologie la Spitalul “Dr. C.I. Parhon”, spital de specialitate și referință pentru tratamentul bolilor de rinichi prin secțiile de nefrologie, urologie și transplant renal.
Centrul de Transplant din cadrul Spitalului a reușit performanța de a avea rata de supraviețuire a pacienților cea mai mare din țară, atât ca supraviețuire la un an, cât și pe termen mai lung. Din analiza datelor legate de evoluția pacienților urmăriți în Centrul de Transplant Renal Iași, la un an de urmărire, a fost raportată o supraviețuire de 99.3%, iar analiza pe toată perioada de urmărire obiectivează o supraviețuire de 99.7%, cu 7 decese (2.4%) și 8 pacienți reintrați în dializă (2.7%). Aceste rezultate sunt superioare rezultatelor din foarte multe centre din Europa. Media europeană este de 95% în cazul analizei supraviețuirii la un an și aproximativ 90%, la 3-5 ani.
Programul de transplant renal din cadrul Spitalului “Dr. C. I. Parhon” Iași a debutat în anul 2000, până în prezent fiind efectuate 180 de intervenții de transplant renal în Centrul Iași. Până în anul 2006 s-au efectuat doar intervenții de transplant renal de la donator viu, începând cu anul 2006 fiind efectuate atât intervenții de la donator viu cât și de la donator aflat în moarte cerebrală.
La Stația de Hemodializă, pacienții beneficiază de tratament adecvat stadiului bolii renale (tratament conservator, de substituție renală prin hemodializă, dializa peritoneală și transplant renal); în plus secția de dializă este dotată cu aparate de dializa hepatică și plasmafereză, singurele aparate disponibile din regiunea Moldovei, tehnici de epurare sangvină ce sunt folosite în intoxicații acute hepatice, pre-transplant hepatic sau în cazul plasmaferezei în tratamentul bolilor autoimune, de natură neurologică, oncologică sau nefrologică.
Dializa acută este asigurată 24 de ore din 24, iar la nevoie acest serviciu poate fi extins, fiind inclus în planul de acțiune secundar dezastrelor naturale, insuficiența renală acută fiind una din primele complicații secundar sindroamelor de strivire.