Preşedinta filialei tulcene a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR), Maria Wagner, susţine că Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea se confruntă cu un deficit de asistente medicale şi infirmieri, deşi în ultimii peste zece ani numărul membrilor asociaţiei a crescut de trei ori.

Wagner a declarat că dacă în urmă cu aproape zece ani OAMGMAMR număra circa 800 de membri, acum organizaţia are 2.400, dintre care 1.500 au aviz de liberă practică.

„Numărul membrilor a crescut de-a lungul timpului, pentru că şi activitatea medicală este alta faţă de cea de la care am pornit. În fiecare an apar noi unităţi medicale, spitalul şi-a diversificat mult activitatea şi avem o şcoală postliceală care a şcolarizat în fiecare an, iar pe piaţa muncii avem cred un excedent de asistenţi deocamdată”, a afirmat preşedinta Maria Wagner.

Cu toate acestea, SJU se confruntă cu deficit de personal de îngrijire, potrivit sursei. „Cred că în spital este un deficit de personal, fiindcă aşa este organigrama. Nu depinde de noi, iar managerul nu poate face nimic. Este nevoie de mai mult personal de îngrijire, nu doar de asistenţi, ci şi de infirmieri, pentru că pacientul are nevoie de mai multă atenţie şi îngrijire decât poate face un asistent la 12-13 pacienţi într-o secţie gen neurologie”, a mai spus preşedinta OAMGMAMR.

În opinia sa, numărul personalului de îngrijire din spitalul tulcean ar trebui să crească cu cel puţin 50%.

În contextul în care există încă asistenţi medicali plătiţi cu salariul minim pe economie, Wagner a subliniat necesitatea ca angajaţii din unităţile medicale să aibă o remuneraţie confortabilă, astfel încât în sistem să fie oameni mulţumiţi care să-şi dorească în principal să-şi facă datoria faţă de pacienţi.

„Trebuie să avem oameni mulţumiţi în sistem, sănătoşi psihic şi fizic, pentru ca societatea la rândul ei să fie sănătoasă”, a menţionat Maria Wagner. AGERPRES