Cele trei comisii ale Ministerului Sănătăţii care au început în februarie o amplă analiză în toate unităţile sanitare cu paturi au finalizat evaluarea, a anunţat luni Ministerul Sănătăţii. Potrivit raportului, aproximativ 7,15% din paturile existente vor fi reduse, astfel încât structurile spitalelor să poată corespunde nevoilor locale.

Reprezentanţii personalului medical şi local din fiecare judeţ au fost consultaţi şi şi-au dat acordul cu privire la aceste decizii, precizează comunicatul Ministerului Sănătăţii. „După ce vor fi reduse 9.300 de paturi şi vor fi achitate datoriile către furnizori, spitalele vor fi pregătite pentru transferul, până la 1 iulie 2010, către autorităţile locale”, se arată în comunicatul de presă.

Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, afirma recent că, la 1 iulie, va fi finalizat procesul de descentralizare, dar pentru acest lucru este necesar să se ia măsuri de eficientizare a spitalelor înainte ca acestea să fie predate autorităţilor locale. „Alături de plata datoriilor pe care sperăm că vom reuşi să o rezolvăm în curând, raţionalizarea paturilor din unităţile sanitare şi realizarea unei structuri eficiente erau necesare. Raţionalizarea spitalelor va modifica din temelii un sistem sanitar prăfuit, învechit şi închistat în structuri nefuncţionale care nu s-au schimbat de 20 de ani şi care, în anul 2010, nu mai fac faţă nevoilor pacienţilor, dar şi angajaţilor din sănătate”, a precizat ministrul.

Sursa citată subliniază că ultima măsură a Ministerului Sănătăţii nu va afecta acordarea de asistenţă medicală către pacienţi, deoarece au fost reduse, cu prioritate, paturile din secţiile care pot face servicii medicale în regim ambulator, ca de exemplu secţiile de dermatologie, oftalmologie, boli interne etc. În următoarea perioadă vor fi emise ordinele de ministru cu noile structuri ale unităţilor sanitare.

La sfârşitul lunii februarie, trei echipe ale Ministerului Sănătăţii (conduse de secretarii de stat) au început în teritoriu o amplă analiză a structurilor organizatorice ale fiecărei unităţi sanitare în parte. Evaluarea a avut ca obiect principal analiza şi eficientizarea unităţilor sanitare cu paturi, concomitent cu reducerea numărului de paturi. AGERPRES