Plămânul-pe-cip (lung -on-a-chip) este un model complex, tridimensional, al unui plămân viu care respiră pe un microcip. Dispozitivul este fabricat folosind celulele pulmonare și vasele de sânge umane și poate prezice absorbția nanoparticulelor aeriene și imită răspunsul inflamator declanșat de agenții patogeni microbieni.

CN Bio, un dezvoltator cunoscut a sistemele microfiziologice (organs-on-chips) din domeniul bioingineriei, a anunțat extinderea colaborării cu FDA pentru încă trei ani. Colaborarea are la bază obținerea unui grad cât mai ridicat de acuratețe și eficiență în descoperirea medicamentelor.

Cercetarea efectuată cu Centrul pentru Evaluarea și Cercetarea Medicamentelor (CDER) din cadrul FDA, a fost extinsă pentru a include cercetarea CN Bio a plămânului-pe-cip prin folosirea platformei PhysioMimix ™ MPS. Cercetarea va evalua medicamentele inhalatorii prin folosirea platformei.

Testarea efectelor diverselor substanțe prin tehnologia organs-on-chips a dovedit că poate revoluționa modul în care se dezvoltă medicamentele.

După succesul obținut în cadrul liver-on-a-chip, compania dorește să urmeze un plan similar. Colaborarea va implica studierea sistemelor microfiziologice pulmonare pentru a obține parametri fiziologici relevanți pentru medicamentele inhalatorii. Performanța sistemelor microfiziologice pulmonare va fi comparată cu tehnicile tradiționale.

Medicamentele actuale pot fi îmbunătățite prin dezvoltarea de noi instrumente, astfel parametrii cheie (absorbția medicamentului, metabolismul și permeabilitatea bronșică) ar putea obține o măsurarea fiabilă și precisă.

Prin folosirea MPS, modelele umane de plămâni 3D pot include microarhitectura fiziologică precisă; cultura tipurilor de celule pulmonare specifice și încorporarea celulelor sistemului imun înnăscut. Procedând astfel, cercetătorii pot crea o interfață aer-lichid organotipică, iar utilitatea s-ar extinde asupra evaluării efectelor toxinelor din mediu, a produselor de consum și asupra siguranței și eficacității noilor medicamente inhalatorii.

”Extinderea acestui proiect de colaborare cu FDA trimite un mesaj către sectorul farmaceutic și susține utilizarea sistemelor microfiziologice organ-on-a-chip. Datele din studiul nostru anterior demonstrează utilitatea platformelor CN Bio și încurajează adoptarea MPS în descoperirea și dezvoltarea medicamentelor. În urma publicației științifice, s-a înregistrat o creștere semnificativă a interesului clienților pentu sistemul microfiziologic hepatic și ne așteptăm la rezultate similare și pentru acest viitor proiect pulmonar.”, declară Directorul General CN Bio, Dr. David Hughes.

 

Articol preluat și tradus de pe News-medical.net