Europarlamentarul liberal Cristian Buşoi a introdus tema terapiei intensive pe agenda Uniunii Europene, într-un demers prin care urmăreşte sensibilizarea publicului cu privire la beneficiile, dar şi la nevoile terapiei intensive, în materie de cercetare şi de finanţare.
Pentru două zile (15-16 mai), Cristian Buşoi a fost amfitrionul evenimentului intitulat ”Help us to save lives through intensive care medicine” organizat de Societatea Europeană pentru Terapie Intensivă (ESICM) împreună cu Forumul European al Pacienţilor (EPHA), la Parlamentul European din Bruxelles.
Evenimentul s-a derulat în două etape, respectiv o dezbatere cu tema ”Rezultate optimale pentru pacienţi prin terapie intensivă” şi expoziţia de două zile – ”15 minute pentru a salva o viaţă”.
”Terapia intensivă este o parte vitală a îngrijirii medicale, deoarece este un proces ale cărui proceduri au un impact decisiv asupra vieţii pacienţilor. De aceea, o calitate sporită a terapiei intensive conduce la un rezultat optimal pentru pacienţi. Consider că atât la nivel european, cât şi la nivel naţional, trebuie să fim conştienţi că finanţarea serviciilor de sănătate reprezintă o investiţie în viitor şi nu doar un simplu cost, cu atât mai mult cu cât s-a observat o corelare între cheltuielile în domeniul sănătăţii cu rata mortalităţii”, a declarat, miercuri, Cristian Buşoi.
Prin acest eveniment s-a dorit şi aducerea unui omagiu profesioniştilor din unităţile de terapie intensivă, dar şi de a-i sprijini în eforturile depuse prin sensibilizarea publicului cu privire atât la beneficii, cât şi la nevoile terapiei intensive în materie de cercetare şi finanţare.
În vernisajul expoziţiei, Cristian Buşoi a încurajat persoanele prezente să urmeze cursul de resuscitare cardio-pulmonară oferit de organizatori, care este un procedeu ce salvează vieţi.
”Includerea terapiei intensive pe agenda Uniunii Europene este necesară pentru a face faţă provocărilor garantării finanţării şi cercetării adecvate, având în vedere că funcţionarea optimală a unităţilor de terapie intensivă depinde de echipe de specialişti şi de tehnologia de ultima oră”, conchide Buşoi. AGERPRES