În fața deficiențelor medicale în creștere și la doar 12 zile de la învestirea sa, Victor Costache a renunțat săptămâna trecută la funcția de ministru al Sănătății în România, timp în care țara se luptă pentru a nu se răspândi coronaviruul, se arată într-un material realizat de publicația EUObserver.

Decizia lui Costache a venit la câteva ore după ce declarase că toți locuitorii Bucureştiului, două milioane la număr, vor fi testați de coronavirus, în ciuda faptului că doar 16.000 de astfel de teste au putut fi efectuate la nivel național în ultima lună.

Demisia lui Costache nu face decât să evidențieze situația gravă în care se află spitalele din România. Sute de medici și asistente au fost contaminaţi pe fondul lipsei de materiale de protecție, încălcarea protocoalelor, gestionarea deficitară, din ce în ce mai mulți medici plângându-se că nu sunt echipaţi corespunzător și nu se pot proteja de virus.

„Suntem obligaţi să ocolim spitalul înainte de a intra prin același hol, ca și pacienții posibil contaminați, pentru a părea că avem intrări separate. Ni se acordă o singură mască pe față, deoarece stocul se epuizează rapid”,  a declarat medicul unui spital din Bucureşti pentru EUObserver.

Spitalele din toată țara se transformă în focare de coronavirus, medicii improvizând echipamentele de protecție din saci de gunoi în care îşi înfăşoară picioarele și măști de față făcute din hârtie igienică.

România a trecut deja de 1.000 de cazuri de coronavirus și primele zeci de decese. Cu toate acestea, lipsa testării și transparența deficitară fac dificil de estimat câți oameni au fost infectați în realitate.

Sistemul de asistență medicală din România, clasat în mod constant pe ultima treaptă a clasamentului UE, conform indicelui Euro Health Consumer, se află în imposibilitatea de a face față răspândirii virusului.

România cheltuiește cel mai puțin pentru sistemul sanitar decât oricare altă țară UE. Conform Eurostat, se clasează pe ultimul loc, cu doar 400 EUR cheltuieli de asistență medicală per locuitor, în timp ce țări precum Luxemburg, Suedia și Danemarca alocă fiecare peste 5.000 EUR cheltuieli pentru sănătate per locuitor în fiecare an.

În contrast puternic cu autostrăzile și parcurile odinioară aglomerate, armata a fost scoasă pe străzi pentru a ajuta poliția să impună noile restricții. Unii și-au exprimat dezaprobarea cu privire la această mișcare, spunând că nu există motive pentru a avea soldați în echipament de luptă, cu arme de asalt, pe Humvees, adâncind sentimentul  de panică.

„Armata ar trebui să ajute la livrarea de consumabile medicale și alimentare, să ajute persoanele în vârstă și să ofere un ajutor real societății, așa cum se întâmplă în alte țări, în loc să defileze ca și cum ar fi o sărbătoare pentru Ziua Națională. Fiica mea a avut probleme cu somnul și este foarte neliniștită din cauza sentimentului de război  pe care poliția și armata l-a impus cartierelor”, a declarat senatorul Vlad Alexandrescu pentru EUObserver.

Lipsa de investiții  în sistemul medical, corupția atotprezentă, managerii de spitale numiți politic și deficitul de personal (în timp ce o mulţime de medici și asistente au plecat să lucreze în alte țări europene), au slăbit puternic capacitatea României de a face față unei situații de urgență.

România pierde astfel un sprijin prețios în lupta sa împotriva coronavirusului. Nu ştim cât de mult ar putea ajuta prezența armatei și a poliției dacă spitalele și medicii vor rămâne în continuare fără echipamente de protecţie și asistență.