Eugen Nicolaescu: “Reforma in sistemul sanitar se va incheia cand spitalele se vor finanta singure”

Reforma in sistemul sanitar romanesc se va incheia in momentul in care spitalele vor fi in stare sa se finanteze singure si nu vor mai cere bani de la bugetul de stat sau de la autoritatile locale sau judetene, a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
“Reforma pe care am promovat-o are un capitol care se refera la faptul ca spitalele pot sa isi constituie un fond de dezvoltare din fondurile pe care le au. Cand vom avea manageri profesionisti, atunci vom avea si fonduri de dezvoltare si spitalele vor putea decide singure ce investitii vor face in continuare. Cand aceste lucruri vor fi in practica, reforma, din punctul meu de vedere, s-a incheiat”, a spus Nicolaescu.

El a sustinut ca abia atunci spitalele vor fi capabile sa-si ruleze fondurile si sa isi faca investitiile de care au nevoie, fara a mai sta cu mana intinsa la bugetul statului sau la bugetul local.

Potrivit ministrului Sanatatii, la nivel national exista un numar de 434 de spitale, din care peste 150 sunt construite din 1900 si in care nu s-a investit aproape nimic, iar statul nu va avea 17 miliarde de euro pentru a investi in ele. “Nu cred ca statul va avea 17 miliarde de euro sa investeasca in urmatorii cinci ani, cat ar trebui sa mai fie pana la expirarea perioadei din lege privind acreditarea spitalelor”, a spus Eugen Nicolaescu.