Eugen Nicolaescu: “Plafoanele la farmacii vor ramane o amintire”

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ca “intr-o perioada nu foarte lunga de timp, plafoanele la farmacii o sa ramana o amintire”. Nicolaescu a subliniat ca pe masura ce va fi terminata informatizarea si va fi monitorizata prescriptia medicamentelor “vor fi desfiintate plafoanele boala cu boala cronica”.
In prezent nu mai exista plafoane la farmacii pentru medicamente pentru diabet, oncologie, posttransplant si SIDA. In urmatoarele luni, “odata cu informatizarea care va functiona la medicul de familie si la o serie de spitale si cabinete, vom putea sa monitorizam prescriptia”, a spus Nicolaescu. Ministrul sustine ca astfel, intr-o perioada nu prea lunga de timp, “vom putea sti cu adevarat ce se intampla in sistemul sanitar romanesc”.

Eugen Nicolaescu a facut referire si la noua lista de medicamente compensate. “E o lista care are multe noutati, iar cea mai mare este ca, pentru prima oara, lista va fi insotita de protocoale terapeutice. Asta inseamna ca, aici, vom avea criteriile medicale de acces la medicamente, criterii medicale care sunt obligatorii atat pentru medici, cat si pentru pacienti. In felul acesta, toata lumea va sti transparent despre ce este vorba”, a spus ministrul Sanatatii.

Eugen Nicolaescu si-a exprimat convingerea ca astfel “nu va mai fi utilizata metoda veche, prin spate, pe sub usa”. “Incercam sa facem transparenta maxima, sa introducem corectitudine in sistem”, a adaugat Nicolaescu.

Ministrul a subliniat ca “protocoalele terapeutice stopeaza abuzul de a scrie un medicament sau altul”.