Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat joi, la Sighişoara, în cadrul dezbaterii organizate în Regiunea Centru pe proiectele de acte normative referitoare la reforma sistemului de sănătate publică, că pachetul de reformă trebuie să treacă prin Parlament şi să nu fie asumat numai de Guvern prin ordonanţe de urgenţă.

„Reforma în sănătate este o reformă care are nevoie de foarte multă putere juridică, putere legislativă. Cred că din acest punct de vedere tot pachetul de reformă trebuie să treacă prin Parlament şi să nu fie asumat numai de Guvern, prin Ordonanţă de Urgenţă. În consecinţă, am avut foarte multe dezbateri, le vom continua, până în prezent, toate mesajele sunt pozitive, din lumea medicală susţinerea este aproape majoritară, din lumea asociaţiilor de pacienţi. Cel puţin până în prezent, am avut discuţii cu foarte mulţi parlamentari ai puterii, ai USL, toţi susţin reforma şi chiar ne-au încurajat, inclusiv preşedinţi de consilii judeţene din tot spectrul politic au venit”, a declarat presei ministrul Eugen Nicolăescu, la finalul întâlnirii.

Ministrul a arătat că dezbaterile publice pe proiectele de lege din pachetul de reformă se vor încheia la sfârşitul acestei luni, urmând ca acesta să fie prezentat în Guvern în luna octombrie. „Noi ne-am propus până la sfârşitul lunii septembrie să terminăm dezbaterile publice, urmând ca după aceea să mai avem o formă finală de transparenţă decizională – minim 10 zile, urmând să luăm toate avizele, poate la sfârşitul lunii octombrie să-l trecem prin Guvern şi după aceea să-l ducem în Parlament. Dacă vom reuşi la avize să scurtăm perioada, va fi foarte bine”, a susţinut Eugen Nicolăescu.

Ministrul Sănătăţii a arătat că se doreşte aplicarea reformelor – prevăzute şi în programul de guvernare – începând din 1 ianuarie 2014. AGERPRES