nicolaescu_eugen6.jpgFostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu , a afirmat că se poate considera că a făcut presiuni în privinţa realizării vaccinului antigripal de la Institutul Cantacuzino, aşa cum a apreciat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), dacă presiune înseamnă să te informezi ca totul să fie în grafic.

„Eu nu am văzut raportul OMS. Nu ştiu decât ceea ce spuneţi dvs presa. Dar dacă presiune înseamnă să întrebi permanent dacă treaba este în grafic, dacă v-aţi luat tot ce vă trebuie, dacă membrii Consiliul de Administraţie urmăreau în fiecare şedinţă ca linia tehnologică se fie pusă în funcţiune aşa cum era prevăzut, dacă prin CA s-au cerut informări referitoare la modul în care s-au făcut licitaţiile publice… dacă asta înseamnă presiune, atunci ministerul a făcut presiuni. Dacă înseamnă altceva, nu ştiu să vă spun, că nu am de unde”, a afirmat Nicolăescu luni la Parlament.

Referitor la momentul în care au fost făcute publice rezultatele primelor rezultate ale studiilor clinice, deputatul PNL a explicat: „Atunci când Institutul Cantacuzino, la iniţiativa Agenţiei Naţionale a Medicamentului, ne-a făcut o scrisoare că este necesar un studiu clinic, atunci, bineînţeles, am cerut ANM punctul de vedere. ANM l-a dat, că este nevoie de un studiu clinic. S-a căutat şi s-a găsit o comisie care a început să lucreze şi undeva prin februarie s-au dat primele rezultate, urmând ca la sfârşitul lunii februarie să fie făcute publice ultimele rezultate, nu mai ştiu nefiind acolo”.

Campania privind realizarea vaccinului antigripal 2013-2014 a fost derulată în condiţii de presiune considerabilă, producţia începând târziu iar aşteptările publice fiind mari, se arată în raportul preliminar realizat de experţii OMS în urma verificărilor efectuate la Institutul Cantacuzino.

Procurorii parchetului instanţei supreme au întocmit un dosar penal în care se efectuează cercetări în legătură cu aspecte vizând producerea vaccinului gripal, pentru sezonul 2013-2014, la Institutul Cantacuzino. AGERPRES