Conceptul de paper free hospital, mai pe românește spus spitale fără hârtii, este aplicat în peste 14 țări din lumea întreagă. Odată cu apariția pandemiei COVID-19, nevoia de-a folosi mai mult instrumentele IT, de-a scrie și prescrie în format electronic s-a acutizat. Potrivit dr. Vasile Cepoi, președintele Autorității Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), România ar putea avea spitale fără hârtii într-un timp foarte scurt, cu condiția să fie schimbate anumite reglementări la nivel național.

Înainte de-a și face simțită prezența coronavirusul SARS-COV 2 în România, medicii din spitale erau obligați să elibereze pacienților o mulțime de documente pe hârtie.

,,Toate spitalele din România au sisteme informatice destul de performante. Problema este că pe o parte există obișnuința noastră de a scrie și pe hârtie, pe de altă parte sunt și cerințe din partea Casei de Asigurări de Sănătate, din partea Ministerului Sănătății de a avea înregistrări și pe suport de hârtie, ceea ce nu mai este în ordine atâta vreme cât fiecare medic are semnătură electronică, fiecare manager are semnătură electronică, toată lumea dispune de această semnătură electronică și nu este nici costisitoare. S-ar putea ajunge foarte repede la spitale fără hârtii, într-un timp foarte scurt cu condiția să schimbăm niște reglementări la nivel național”, a precizat dr. Vasile Cepoi, președintele ANMCS.

 

 

Materialul integral pe www.360medical.ro.