Unii oameni de știință sunt de părere că varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 poate fi transmisă în momentul în care aceasta se regăsește la nivelul gâtului și a salivei, adică înainte ca virusul să ajungă la nivelul nasului. Prin urmare, cercetătorii cred că doar testarea prin tamponare nazală nu ar fi suficientă deoarece nu ar detecta virusul. Astfel devin necesare și testele din gât sau din salivă.

Un studiu recent restrâns din SUA a susținut această părere. Testele PCR ale salivei de la 29 de persoane infectate cu Omicron au detectat virusul în medie cu trei zile înainte ca probele de nas să fie pozitive în testele de antigen, scrie Reuters.

În general, testele rapide au o sensibilitate mai mică decât testele PCR procesate în laborator, ceea ce înseamnă că produc mai multe rezultate fals negative. Dar dacă testul este pozitiv, aproape sigur este vorba despre COVID-19, ceea ce face din testele antigene un instrument puternic în combaterea pandemiei, deoarece cererea de teste PCR din cauza Omicron copleșește laboratoarele.

 

 

Materialul integral pe 360Medical.ro