În timp ce unele cazuri de cancer de stomac sunt incurabile, perspectivele individuale depind de mărimea, stadiul și starea generală de sănătate a persoanei. Detectarea precoce și un răspuns favorabil la tratament vor ajuta la creșterea șanselor unei persoane de a se vindeca de cancerul de stomac.
Cancerul de stomac sau cancerul gastric este o boală în care celulele maligne (canceroase) se dezvoltă în mucoasa stomacului. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în 2020, au existat aproximativ 1,1 milioane de cazuri noi de cancer de stomac în întreaga lume.
Majoritatea diagnosticelor de cancer de stomac, aproximativ 90–95%, sunt adenocarcinoame. Acest tip de cancer de stomac se dezvoltă în glandele mucoasei stomacului. Acestea sunt responsabile pentru producerea de mucus.
Cancerul de stomac este vindecabil dacă o persoană primește un diagnostic în stadiile incipiente. Succesul tratamentelor depinde în mare măsură de stadiul cancerului în momentul diagnosticării. Stadiile cancerului de stomac, conform Institutului Național al Cancerului, sunt:
- Localizat: cancerul nu se dezvoltă în afara stomacului.
- Regional: Cancerul se dezvoltă în structurile din apropiere, cum ar fi ganglionii limfatici.
- La distanță: Cancerul ajunge la organe aflate la distanță în afara stomacului, cum ar fi ficatul.
Cu toate acestea, este puțin probabil ca o persoană să experimenteze simptome de cancer de stomac în stadiile incipiente. Acest lucru face dificilă primirea unui diagnostic precoce.
Vindecarea cancerului de stomac poate implica mai multe tipuri de tratament.
Tratamente pentru cancerul de stomac
Un oncolog este un medic specialist care va ghida o persoană care trece printr-un diagnostic de cancer. Tipul de tratament pe care un oncolog îl va recomanda unei persoane cu cancer de stomac depinde de localizarea cancerului în stomac, precum și de gradul de răspândire sau metastază.
Intervenția chirurgicală
Chirurgia poate fi o metodă atât pentru eliminarea cancerului, cât și pentru gestionarea simptomelor. Dacă un medic oncolog confirmă că intervenția chirurgicală poate avea succes în îndepărtarea cancerului, aceasta poate fi una dintre următoarele proceduri: endoscopie superioară sau gastrectomie.
Endoscopia superioară este potrivită pentru situația în care cancerul este în stadii incipiente și se află în principal în straturile superioare ale stomacului. Îndepărtarea cancerului în această procedură implică tăierea tumorii de pe peretele stomacului și îndepărtarea acesteia prin gură.
Gastrectomia este potrivită atunci când cancerul se răspândește dincolo de mucoasa stomacului. Aceasta implică îndepărtarea unor secțiuni din stomacul unei persoane.
Gastrectomia subtotală îndepărtează o secțiune a stomacului, în timp ce gastrectomia totală îndepărtează întregul organ. În acest caz, chirurgul va atașa esofagul de intestinul subțire, astfel încât sistemul digestiv să rămână funcțional.
O persoană cu o gastrectomie totală va trebui să mănânce mai puține alimente la un moment dat, dar mai frecvent. În timpul gastrectomiei, chirurgul poate îndepărta ganglionii limfatici din apropiere ai unei persoane.
Chimioterapia
Chimioterapia utilizează medicamente anticanceroase, pe care un medic fie le injectează printr-o linie intravenoasă (IV), fie le administrează prin tablete orale. Pentru cancerul de stomac, chimioterapia este utilă în diferite etape:
- Înainte de operație: Acesta este un tratament neoadjuvant și are ca scop micșorarea tumoriore pentru a crește probabilitatea ca intervenția chirurgicală să aibă succes. Poate ajuta la creșterea ratelor de supraviețuire și la prevenirea revenirii cancerului.
- După intervenție chirurgicală: Acesta este un tratament adjuvant. Ucide orice cancer pe care un chirurg l-ar putea lăsa în urmă după o intervenție chirurgicală, care a fost poate prea mic pentru a fi văzut în timpul procedurii.
- Ca tratament primar: Acesta este potrivit în cazul în care cancerul se răspândește în regiuni îndepărtate ale corpului. Aceasta este de obicei îngrijire paliativă sau la sfârșitul vieții, cu scopul principal de a ameliora simptomele și de a prelungi supraviețuirea.
Radioterapia
Radioterapia folosește raze puternice pentru a distruge celulele canceroase din anumite regiuni ale corpului. Ciclurile acestui tratament vizează regiuni ale corpului din unghiuri diferite, ceea ce ajută la concentrarea radiațiilor asupra celulelor canceroase și limitează deteriorarea țesuturilor sănătoase.
Tratamente noi
Tratamentele mai noi – imunoterapia și terapia medicamentoasă direcționată – funcționează diferit față de alte medicamente și proceduri anticancer.
Imunoterapia implică medicamente care încurajează celulele imunitare ale organismului să atace doar celulele canceroase. Medicii rezervă de obicei imunoterapia pentru stadiile târzii ale cancerului de stomac. Are loc în cicluri la fiecare câteva săptămâni.
Terapia medicamentoasă țintită vizează proteinele specifice pe care celulele tumorilor canceroase le produc. Unele vizează vasele de sânge în care celulele canceroase se dezvoltă pe măsură ce cresc în dimensiune. Perfuzia IV furnizează aceste medicamente.
Dacă starea unei persoane este prea avansată pentru ca tratamentele să aibă succes sau medicul său nu crede că ar rezista efectelor secundare, atunci îngrijirea paliativă este următorul pas în gestionarea stării sale. Aceasta este o îngrijire de specialitate care își propune ca o persoană să fie cât mai confortabilă, acordând prioritate ameliorării simptomelor.
Sursa: Medicalnewstoday.com