Endoscopia este o procedura medicală noninvazivă utilizată pentru a examina regiuni din interiorul corpului uman cu ajutorul unui tub lung, subtire și flexibil, care este dotat în capăt cu o sursă de lumină și o cameră video. Cu ajutorul endoscopului, medicul poate examina zona dorită și poate să verifice dacă există semne de boală, iar la nevoie, poate preleva mostre de țesut (biopsie). Datorită progreselor enorme din ultimii 20 de ani, endoscopia a devenit o metodă de explorare utilă, de multe ori indispensabilă, fiind un mijloc de diagnostic și terapie în majoritatea afecțiunilor digestive, dar nu numai. Un astfel de echipament care ușurează munca medicilor ajutându-i să ajungă la un diagnostic precis în cel mai scurt timp, este indispensabil în orice spital sau clinică medicală.
Ce presupune o endoscopie
Endoscopul poate fi inserat în corpul pacientului prin cavitatea bucală, prin anus sau prin mici incizii ale pielii. Procedura este nedureroasă, dar poate crea discomfort pacientului. Examninarea cu endoscopul nu durează mai mult de 5-10 minute și de cele mai multe ori se face cu anestezie locală sau generală, în funcție de zona examinată. Procedura oferă medicului posibilitatea de a pune un diagnostic precis având în vedere că astfel pot fi detectate leziuni care nu sunt vizibile în urma unei simple radiografii. Prin endoscopie pot fi diagnosticate modificări precum hemoragiile, inflamațiile, ulcerațiile, infecțiile, tumorile sau ciroza hepatică.
Datorită evoliției tehnologiei, în zilele noastre endoscopia nu este folosită doar în scop diagnostic, ci a devenit tot mai utilizată în scop intervențional, reducând procedurile chirurgicale clasice. Gama de proceduri este mare: îndepărtarea polipilor, stoparea hemoragiilor digestive, închiderea perforațiilor tubului digestiv, îndepărtarea de corpi straini, stentarea tumorilor, dilatația stenozelor, înlăturarea calculilor biliari sau stentarea căilor bilio-pancreatice prin ERCP, extirparea leziunilor canceroase depistate precoce prin EMR sau ESD, drenajul colectiilor pancreatice, terapia prin POEM a achalaziei etc.
Echipamente din ce în ce mai performante
De-a lungul timpului au fost dezvoltate mai multe tipuri de endoscoape, în funcție de zonele examinate: bronhoscop, colonoscop, gastroscop, duodenoscop, histeroscop, cistoscop și ureteroscop.
Unul dintre primii furnizori de sisteme complete de endoscopie flexibilă din România este compania LIAMED , în portofoliul căreia găsiți sistemele complete SonoSacape HD 350, SonoSacape HD 500 și SonoSacape HD 550. Cele trei sisteme sunt compuse fiecare din videogastroscop, videocolonoscop, sursă de lumină, monitor medical si cărucior de endoscopie. Ceea ce diferă este videopreocesorul HD de 350, 500 sau 550. Totodată, în funcție de modelul ales, există diferențe referitoare la puterea sursei de lumină sau la dimensiunea monitorului medical.
Pe lângă aceste trei sisteme complete, LIAMED vă mai pune la dispoziție peste 20 de modele de endoscoape, pentru toate tipurile de examinări, inclusiv pentru uz veterinar. Întreaga gamă de produse pentru endoscopie o puteți găsi pe site-ul www.liamed.ro
Cine este LIAMED?
De 22 de ani pe piața de aparatură medicală din România, LIAMED s-a dovedit un partener de încredere pentru Spitale, Clinici, Policlinici, Cabinete Medicale Individuale, lucru reflectat în zâmbetul clienților mulțumiți de pe întreg teritoriul României.
LIAMED este o companie specializată în distribuție de aparatură medicală, instalare, service, instruire și educație medicală, prin prezentarea către medicii interesați a celor mai noi tehnologii în showroomul companiei. Din portofoliul LIAMED fac parte produse destinate majorității specialităților medicale: Ultrasonografie, Neurofiziologie, Cardiologie, Chirurgie, Sterilizare, ATI, ORL, Fizioterapie, Endoscopie flexibilă, Spirometrie, Mobilier Medical, Monitoare medicale, Dispozitive medicale, Consumabile, Printere și PRP. Cu o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro, specialiștii LIAMED lucrează în fiecare zi cu gândul la excelență și la misiunea pe care și-au asumat-o: să sprijinine creşterea calităţii actului medical, prin asigurare de dispozitive medicale şi servicii conexe cât mai complete şi de calitate, accesibile personalului medical. Mai multe detalii despre LIAMED găsiți pe www.liamed.ro.