boc_emil.jpgPremierul interimar, Emil Boc, a cerut, miercuri, ministerului Sanatatii sa nu achizitioneze cele 500.000 de dozele de vaccin A/H1N1 destinate copiilor, daca firma producatoare nu-si asuma responsabilitatea si pentru posibilele reactii adverse.

”Primul-ministru in exercitiu a cerut MS sa nu achizitioneze dozele de vaccin antigripal cu tulpina pandemica in cazul in care firma producatoare nu-si va asuma responsabilitatea si pentru posibilele reactii adverse de dupa administrarea acestui vaccin”, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, la finalul sedintei Executivului.

Fostul ministru al Sanatatii Ionut Bazac a declarat, luni, ca autoritatile romane ar trebuie sa manifeste o precautie ridicata in ceea ce priveste achizitia tipului de vaccin pandemic destinat copiilor dupa ce Polonia a refuzat vaccinul unui anumit producator, acelasi cu cel ofertat Romaniei.

El a solicitat Ministerului Sanatatii si Guvernului sa faca publice conditiile cerute de producator si sa ia in calcul reanalizarea sursei de achizitie a vaccinului pentru copii. Executivul a decis, saptamana trecuta, sa achizitioneze din strainatate in regim de urgenta 500.000 de doze de vaccin antigripal pentru copiii cu varste intre sase luni si 15 ani, costul acestora ridicandu-se la 2,250 milioane de euro. Guvernul a luat aceasta decizie deoarece cele cinci milioane de doze care se vor produce in 2009 in Romania sunt destinate persoanelor adulte, de peste 15 ani, a caror vaccinare va incepe pe 26 noiembrie.AGERPRES