O parte dintre calculii renali pot fi tratați cu medicamente, iar cei de dimensiuni mari sunt adesea distruși cu ajutorul laserului. Cercetătorii afirmă că au conceput un nou hidrogel, care este capabil să îndepărteze chiar și cele mai mici fragmentele rezultate în urma intervenției, evitând apariția eventualelor probleme.

În prezent, în cadrul unei proceduri cunoscute sub numele de litotriție cu laser, endoscopul (un tub lung și subțire) este introdus în uretră, până la calculul renal. Cu ajutorul unei camere cu fibră optică, prin acel tub, chirurgul utilizează un laser integrat pentru a sparge piatra în mai multe bucăți.

Fragmentele mai mari de piatră pot fi recuperate manual cu un instrument extensibil de prindere, iar fragmentele mai mici rămân, în speranța că vor fi eliminate în mod natural prin urină. Din păcate, eliminarea lor poate fi dureroasă și există șansa ca acestea să devină mai mari înainte de a putea fi eliminate.

Căutând o alternativă mai eficientă, cercetătorii germani au dezvoltat hidrogelul format din două părți.

După ce calculul renal a fost distrus cu laserul și fragmentele mai mari au fost îndepărtate în mod obișnuit, medicul administrează un lichid patentat de culoare albastru care curge în jurul fragmentelor mai mici. Se adaugă apoi un lichid catalizator galben, iar lichidul albastru formează o bucată de gel elastic care cuprinde toate fragmentele.

Acel gel poate fi îndepărtat din corp, prin uretră. În laborator, gelul se poate dizolva, eliberând fragmentele de piatră pentru analiză.

După finalizarea studiilor clinice, cercetătorii speră ca hidrogelul să fie lansat pe piața germană în al doilea trimestru al acestui an.

 

Sursă foto: www.ifam.fraunhofer.de

Articol preluat și tradus de pe www.newatlas.com