Recent, după procedurile de evaluare care au fost inițiate în 2014, Spitalul Orășenesc din Buhuși a primit, prin Ordinul președintelui Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (A.N.M.C.S.), Certificatul de Acreditare – care are valabilitate până la sfârșitul anului 2020 – cu un punctaj foarte bun: 95,15%.

Acreditarea aceasta nu are reperul 2020 ca pe o certitudine, întrucât ea trebuie mereu validată de monitorizări semestriale și anuale, precum și de evenimentele care vizează toată problematica activității: de la satisfacția pacientului, la aplicarea procedurilor și atragerea eficientă a resurselor financiare.

Dacă totul va decurge bine în continuare, se va intra în ciclul al II-lea de acreditare, cel care va avea standard calitative superioare. Managerul Spitalului Orășenesc Buhuși, Mohannad Toron, spune: “Vor exista mult mai puține spitale acreditate conform acestor standarde foarte exigente. Sperăm să ne numărăm printre ele. Ne ‘sperie’ puțin punctajul grozav obținut la prima acreditare, dar sperăm că vom reconfirma. Va fi foarte dificil, deoarece trebuie obținut un standard de cel puțin 75%”.

Ing. Constantin Poiană, manager de calitate al Spitalului Orășenesc Buhuși, evaluator de servicii de sănătate A.N.M.C.S., adaugă: “Pierderea acreditării A.N.M.C.S. ar fi o dramă, deoarece ar determina imposibilitatea finanțării serviciilor medicale de către Casa de Asigurări de Sănătate. Trăim non-stop pe baricadele calității: de la schimbarea mentalității, până la primirea aplauzelor de la pacient”.

Cu toate acestea, la spitalul buhușean această presiune este resimțită pozitiv: “Îmbunătățirea calității serviciilor medicale are ca țintă și atragerea de noi medici care vor asigura continuitatea, dar și asistența în servicii noi. Am reușit atragerea unui medic radiolog, a unui urolog, a unui ORL-ist și a unui dermatolog. Un medic reumatolog vine la noi de la Spitalul Județean Focșani. Suntem în tratative cu încă unui medic pediatru. Suntem foarte activi/responsabili în toate orizonturile calității. Ne bucură faptul că nu suntem singuri. Primarul, consiliul local, factorii județeni de decizie susțin admirabil demersul nostru”, concluzionează managerul Mouhannad Toron.