Medicamentul antiviral remdesivir ar fi ajutat la vindecarea pacienţilor din Statele Unite afectaţi de COVID-19 în Japonia, însă unii experţi în epidemiologie avertizează că este încă prea devreme pentru a se cunoaşte efectele reale ale acestui tratament.
„Testele actuale ale remdesivir în Japonia şi Statele Unite se arată promiţătoare. Este fezabil ca medicamentul să fie aplicat ca ‘medicament din compasiune’ la pacienţii infectaţi cu COVID-19”, a declarat Zhang Zuofeng, profesor de epidemiologie şi decan asociat pentru cercetare la Facultatea de Sănătate Publică din cadrul Universităţii din California, Los Angeles.
„Însă, din cauza lipsei datelor obţinute prin studii clinice randomizate dublu-orb, efectele medicamentului nu sunt convingătoare din punct de vedere ştiinţific”, a spus Zhang.
Deşi unii pacienţi s-au vindecat după ce li s-a administrat acest medicament, este dificil de susţinut cu exactitate că acesta a fost cel care a ajutat la îmbunătăţirea stării lor de sănătate, din cauza inexistenţei unui grup de control, a precizat Zhang.
Paisprezece americani, care au contractat virusul pe vasul de croazieră Diamond Princess şi au fost trataţi la spitale japoneze au primit medicamentul antiviral experimental al laboratorului american Gilead Sciences Inc., a confirmat un specialist de la Institutele Naţionale de Sănătate (NIH) din Statele Unite, citat de The Wall Street Journal.
Majoritatea pacienţilor, cu vârsta medie de 75 de ani, prezentau un risc ridicat de deces, însă două săptămâni mai târziu niciunul nu a murit şi mai mult de jumătate s-au recuperat, a indicat specialistul.
Anthony Fauci, directorul Institutului naţional american pentru boli infecţioase, a declarat că nu există date solide care să indice ca remdesivir poate îmbunătăţi rezultatele clinice, chiar dacă medicamentul a fost utilizat pentru a trata boala.
NIH au anunţat la sfârşitul lunii februarie că un studiu clinic pentru evaluarea remdesivir la pacienţii internaţi cu COVID-19 a început la Centrul Medical din Omaha al Universităţii Nebraska, acesta fiind prima cercetare clinică realizată în SUA asupra unui medicament pentru tratarea COVID-19.
„Sunt încrezător că, pe măsură ce mai multe date ies la suprafaţă în urma cercetărilor suplimentare şi a studiilor clinice, medicamentul va continua să se arate promiţător”, a spus Robert Schooley, profesor de medicină la Departamentul de Boli Infecţioase şi Sănătate Publică Globală de la Universitatea din California, San Diego. AGERPRES