Efectele dietei asupra somnului

Există multe procese implicate în reglarea somnului, inclusiv absorbția de nutrienți din alimentație, ceea ce arată că există o legătură clară între dietă și somn.

În afară de studiile care cercetează efectele triptofanului, cercetările anterioare asupra somnului și alimentației s-au concentrat în principal pe efectele dietei asupra somnului. Studiile anterioare au inclus subiecți cu tulburări de somn diagnosticate clinic.

Un articol publicat recent în jurnalul de cercetare științifică “Nutrients” a avut ca scop indentificarea alimentelor care ajută la un somn liniștit, dar și a efectelor dietei asupra somnului la adulții sănătoși.

În august 2019 a fost efectuată o cercetare din bazele de date Cochrane, MEDLINE și CINAHL. În urma acestui studiu s-a concluzionat că triptofanul, suplimentele alimentare și macronutrienți, au legătură strânsă cu calitatea somnului.

Dietele bogate în carbohidrați și alimentele care conțin triptofan, melatonină și fitonutrienți (ex: cireșele) oferă rezultate îmbunătățite în ceea ce privește somnul. Autorii consideră că aceste efecte se pot datora influenței dietei asupra activității serotoninei și melatoninei.

 

Citiți materialul integral pe portalul specializat Rodiabet.ro