Evenimentul „Dialog cu Diaspora”, defășlurat luni, 13 iulie, prin intermediul platformei ZOOM, a adus laolaltă două teme considerate sensibile în România, și anume Educația sexuală și Violența împotriva femeilor. Cele două subiecte au fost dezbătute de invitatele acestei ediții: Ruxandra Pologea – studentă la Medicină Generală UBB din Cluj, Oana Ursache – profesor de literatură comparată la Universitatea Granada din Spania și Dana Hering, asistent medical în Stockolm, Suedia. Lor li s-au alăturat membri ai Rețelei de Solidaritate.

Discuțiile au reliefat încă o data faptul că, potrivit statisticilor, România ocupă PRIMUL loc în Europa în ceea ce privește numărul de sarcini infantile (fete între 10 și 14 ani). De asemenea, în 2019, România înregistra un număr de aproape 13.000 de mame-adolescente (sub 19 ani) aflate la prima naștere și 3.657 aflate la a doua naștere. Studiile mai arată că în România peste 60 de persoane sunt agresate zilnic, dintre care peste 50 sunt femei. „Un procent de 55 la sută dintre români consideră că violul poate fi justificat în anumite condiții, ceea ce este extrem de trist”, a subliniat în cadrul dezbaterii, Ruxandra Pologea.

În ceea ce privește legislația în domeniul violenței împotriva femeilor, aceasta există. „Dar n-am făcut nimic ca ea să fie pusă în aplicare. „Aș face un pact politic. Politicienii se fac că se ocupă, însă ONG-urile fac toată treaba. Trebuie să  mergem la sursa problemei. Instituțiile statului trebuie instruite, iar un viol raportat la telefon e imperios necesar să devină urgență maximă”, a declarat Dana Hering.

Întâlnirea săptămânală a Rețelei de Solidaritate a fost organizată sub forma unei conferințe care o poate fi urmărită aici:

https://www.facebook.com/events/1279160722427462/