Echipamente medicale noi pentru terapie intensivă la Maternitatea Braşov

Echipamentele medicale insuficiente rămân o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvaţi Copiii privind situaţia maternităţilor din România – 13% dintre maternităţile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuţii prematuri, 56% dintre maternităţile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator şi 14% dintre maternităţile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

Tocmai de aceea, după ce în ultimii ani s-au derulat o serie de lucrări de modernizare a saloanelor în vederea creşterii confortului acestora, Maternitatea Braşov a început să investească şi în echipamente medicale noi. În acest sens, în iunie anul trecut, unitatea sanitară a lansat o licitaţie a cărei valoare a fost de 2,56 milioane de lei, cu tot cu TVA, pentru achiziţia a 22 de tipuri echipamente şi aparate medicale. Licitaţia a fost atribuită recent, iar preţul total de achiziţie a ajuns astfel la 1,77 milioane de lei, fiind semnate contracte de furnizare cu 20 de firme, în funcţie de echipamentul livrat.

Printre produsele achiziţionate se numără sisteme de monitorizare a pacientelor, lămpi de fototerapie pentru nou-născuţi, ventilatoare mecanice pentru nou-născuţi, incubatoare, sterilizatoare, saltele încălzite, aparat doppler fetal portabil, aparate EKG sau aspiratoare chirurgicale.