Echipamente medicale în valoare de aproximativ 61 de milioane de lei au fost achiziţionate sau urmează să fie cumpărate până la începutul anului 2020 pentru cele patru unităţi sanitare subordonate Consiliului Judeţean Galați, a declarat preşedintele instituţiei, Costel Fotea.

Potrivit acestuia, dintre cele aproximativ 61 de milioane de lei, 24 de milioane de lei provin din bugetul propriu al CJ, 27 de milioane de lei din fonduri europene şi 10 milioane de lei din fonduri guvernamentale.

Cele patru unităţi sanitare din judeţul Galaţi pentru care s-au achiziţionat şi urmează să fie achiziţionate echipamente medicale sunt Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Spitalul de Boli Infecţioase, Spitalul de Pneumoftiziologie, toate din municipiul Galaţi, şi Spitalul Orăşenesc Târgu Bujor.

„Anul acesta vom investi, doar din bugetul propriu, aproximativ 24 milioane lei pentru achiziţionarea de aparatura medicală pentru toate spitalele pe care le avem în subordine. Sunt sute de echipamente medicale, de la PET CT pentru diagnosticarea cancerului până la aparate de radiologie, ecografe sau sisteme pentru neurochirurgie. De asemenea, aproape toate proiectele cu fonduri europene din domeniul sănătăţii includ şi achiziţionarea de aparatură medicală. Vorbim de computer tomograf pentru UPU, computer tomograf pentru Ambulatoriul Spitalului de Pneumoftiziologie şi sute de echipamente medicale pentru Ambulatoriul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă sau pentru Spitalul de la Târgu Bujor”, a precizat Costel Fotea.

Preşedintele CJ Galaţi a semnat, pe 16 iulie, contractul de finanţare al proiectului „Dotarea Ambulatoriului Integrat de Specialitate al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase ‘Sf. Cuvioasa Parascheva'”. Valoarea proiectului este de 2.685.310 lei, finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, iar cofinanţarea Consiliului Judeţean Galaţi este de 2%.

„Vom achiziţiona 42 de echipamente medicale şi 17 dotări specifice pentru funcţionarea Ambulatoriului Integrat de Specialitate din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase ‘Sf. Cuvioasa Parascheva’ Galaţi, echipamente necesare pentru depistarea hepatitelor cronice, a cirozelor hepatice şi a bolilor cu potenţial endemo-epidemic. Multe dintre echipamentele medicale pe care le vom achiziţiona nu există în acest moment în dotarea spitalului. Acestea vor fi folosite în cadrul specialităţilor de boli infecţioase şi dermato-venerologie”, a spus Costel Fotea. AGERPRES