Cei aproape 2.500 de marinari de la bordul celor circa 100 de nave aflate în staţionare la bara Sulina, în Marea Neagră, nu pot beneficia de asistenţă medicală de urgenţă în timpul transportului de pe vase până în oraşul Sulina, dar acest lucru se va schimba cel mai probabil de săptămâna viitoare, atunci când Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) va încheia un protocol de colaborare cu Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM).

Managerul SJA, Nicolae Sicinschi, a declarat pentru AGERPRES că, de la începutul războiului din Ucraina, 13-15 marinari de la bordul navelor staţionate în Marea Neagră au primit ajutor medical de urgenţă de la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) din Sulina a Spitalului Judeţean.

„Legal, nu avem voie să ieşim cu şalupele noastre în Marea Neagră, iar marinarii de acolo, în primă fază, au fost aduşi de Poliţia de Frontieră, apoi au intervenit colegii de la ARSVOM care au mers cu navele lor şi i-au preluat pe aceşti pacienţi”, a afirmat managerul SJA Tulcea.

Sicinschi a amintit că instituţia pe care o conduce nu are niciun angajat în Sulina.

„Până acum doi ani, am avut un echipaj medical la Sulina, dar la debutul pandemiei, conducătorul ambarcaţiunii a făcut Covid-19, iar din nefericire şi pentru familie, şi pentru noi, ne-a părăsit. Atunci, am încheiat colaborarea şi cu doamna asistentă. (…) În situaţii deosebite, putem apela la elicoptere. Sunt unele special dotate şi nu trebuie să urce nimeni pe nave, ci pacientul este ridicat în elicopter şi apoi el poate fi dus oriunde, în funcţie de ce constată colegii care sunt pe aparatul de zbor. Întotdeauna, elicopterul are şi medic şi asistent”, a mai spus managerul Nicolae Sicinschi.

În contextul în care drumul de la navele aflate în staţionare în Marea Neagră până în oraşul Sulina, acolo unde funcţionează UPU, poate dura şi o oră, iar viaţa pacienţilor depinde de rapiditatea intervenţiei de specialitate, autorităţile tulcene au început demersurile pentru scurtarea timpilor de intervenţie.

„Până acum, practic, navele transportau marinarul la ţărm. Acum, el va primi ajutor medical şi în timpul transportului, iar timpii de intervenţie se scurtează”, a menţionat directorul ARSVOM, Ionuţ Voicu.

Pentru scurtarea timpilor de intervenţie în sprijinul marinarilor aflaţi pe navele de la bara Sulina, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat, miercuri, o hotărâre prin care se recunoaşte necesitatea unui protocol de colaborare între SJA şi ARSVOM, acesta urmând să fie încheiat cel mai probabil săptămâna viitoare.

În baza protocolului care va fi avizat de Direcţia de Sănătate Publică, SJA va pune la dispoziţie personal şi echipament medical de specialitate, iar ARSVOM va asigura transportul acestora pe mare.

La scurt timp după debutul războiului din Ucraina, în contextul blocării porturilor ucrainene de la Marea Neagră, constant, circa 100 de nave aşteaptă chiar şi o săptămână la bara Sulina să intre pe Dunăre, pentru a ajunge în porturile ucrainene şi a prelua cereale, în principal. AGERPRES