Spitalul de Urgenţă Bagdasar-Arseni are, începând de săptămâna trecută, un echipaj SMURD de terapie intensivă mobilă, acesta fiind al patrulea echipaj de acest fel din Capitală, două fiind la Spitalul de Urgenţă Floreasca şi unul la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, a anunţat secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.
„Va fi un salt foarte important pentru această zonă. Sunt doi paramedici pompieri pe ambulanţă respectivă, un medic şi un asistent care vor ieşi din spital. Acesta va fi al patrulea echipaj de terapie intensivă mobilă SMURD Bucureşti. Zona de aici era o zonă descoperită din acest punct de vedere. Acest tip de ambulanţă vine vine să completeze resursele de intervenţie pe care le are Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF), fiind cadre medicale care vor veni din Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Bagdasar – Arseni. Unitatea mobilă de terapie Intensivă înseamnă că maşina va staţiona aici, şi va pleca de aici. Asta înseamnă că medicul şi asistentul îşi fac treaba lor în Unitatea Primiri Urgenţe, dar când sună alarma ei vor ieşi pe maşină. Aceasta vine în completare la maşina care este la Spitalul Universitar şi la celelalte două maşini de terapie intensivă operate de Spitalul Floreasca. Un echipaj stă la Spitalul Floreasca şi unul în zona Pallady. Maşina este de terapie intensivă mobilă”, a explicat secretarul de stat Raed Arafat.
Potrivit lui Arafat, din echipaj fac parte un medic care poate să fie specialist în medicinã de urgenţă sau rezident, dacă este un ultimii doi ani de pregătire. Maşina este dotată ca unitate de terapie intensivă mobilă.
„Sunt convins că va aduce o valoare adăugată la asistenţa de urgenţă şi să ridice nivelul calitativ în zona de sud a Bucureştiului. O astfel de maşină poate să iasă şi la şase şi la opt şi la zece intervenţii în 24 de ore. Depinde de zi, depinde de situaţii. Numărul de medici este limitat şi la SMURD şi la Ambulanţă. Cu această maşină o să ajungem să avem pe între 11, 15, 16 maşini de urgenţă cu medici dintre care o parte dintre ele cu terapie intensivă şi o parte de echiapaje medicale de urgenţă cu medic cu competenţă de medicină de urgenţă prespitalicească”, a adăugat secretarul de stat.
Proiectul vizează şi doarea Spitalului de Urgenţă Floreasca cu încă o astfel de maşină. „Mai urmează să pornim încă o maşină la Spitalul Floreasca care va fi maşina medicului coordonator al turei. Este un medic cu experienţă mare care va pleca la cazurile care implică multiple victime. Va fi o gardă permanenetă la Floreasca, alta decât garda de maşină de terapie intensivă. Un medic care este coordonator de tură pe accidente colective şi care va pleca la cazuri cu accicente colective cu multiple victime. Luna aceasta sau luna viitoare va fi maşina funcţională”, a mai spus Arafat.
Coordonatorul SMURD Bucureşti, doctorul Bogdan Opriţa, a spus că o astfel de ambulanţă are în jur de 1400 de intervenţii pe an în Bucureşti. „Împreună cu colegii de la SABIF care şi dânşii operează ambulanţe de tip C cred că vom putea să realizăm o asistenţă de urgenţă mai apropiată de standardele prin care ni le-am impus prin lege la nivelul Municipiului Bucureşti şi Judeţului Ilfov”, a spus Opriţa.