ehealth.jpgCea de-a 4-a editie a Congresului international E-health 2009, organizat de Tarus Media in colaborare cu editia in limba romana a British Medical Journal, a reunit experti e-health din 10 tari si peste 200 de participanti.

Discutiile privind modalitatea optima de implementare a celor mai noi tehnologii e-health au fost amplu dezbatute de Sorin Oprescu, Primarul General al Capitalei, Rodica Nassar, Presedinte Comisia de Sanatate, Camera Deputatilor, Andrea Kdolsky, Ministru al Sanatatii pana in 2008, Austria, Irinel Popescu, Presedinte CNAS, Dr. Jacob Hofdijk, Presedinte Federatia Internationala de Informatica Medicala, Olanda, si reprezentanti ai leaderilor pe piata de software din Romania – Total Soft, Novensys si IMB. Concluziile vorbesc despre necesitatea continuarii implementarii solutiilor de e-health, depasind astfel stadiul de “proiect pilot”.

“Cele doua proiecte ale ministerului – fisa electronica a pacientului si prescrierea electronica a medicamentelor au sarcina de a debirocratiza sistemul. Fondurile sunt intotdeauna insuficiente. Desi consecintele introducerii e-health in sistemul de sanatate nu sunt foarte clare acum, diferenta se va face pe parcurs. Daca nu tinem pasul cu tehnologia, indiferent de problema bugetelor, vom ramane in urma celorlalte state europene. Iar pacientii din Romania au dreptul la aceleasi standarde ca toti ceilalti europeni”, este de parere Irinel Popescu, Presedinte CNAS.

Sorin Oprescu, Primarul General al Capitalei, admite insa faptul ca “ sunt inca foarte multe de implementat. In special pentru a reduce diferenta dintre ce se intampla in spitalele din mediul rural si ce se petrece la orase. Totul sta in cooperare, dar pentru aceasta trebuie sa lasam orgoliile de-o parte. Altfel o dam in bara.” Domnia sa a mai adaugat faptul ca “ descentralizarea administratie era necesara. Sunt, intr-adevar pareri pro, dar sunt si multi impotriva acestei descentralizari. Logistica si organizarea sunt greoaie, medicii trebuie trainuiti. Toate acestea nu se intampla peste noapte”.

Rodica Nassar, Presedinte Comisia de Sanatate, Camera Deputatilor, a vorbit despre nevoia de cooperare intre “factorii de decizie, factori de executie si beneficiari” pentru a reduce costurle de tratament. “Proiectele de infrastuctura informatica pentru sectorul medical sunt in desfasurare, in prezent fiind peste 35 de proiecte in faze diferite de acceptare”, a mai adaugat Nassar.

Despre avantajele si dezavantajele informatizarii sistemului de sanatate din Austria, precum si despre “piedicile” cu care s-a confruntat, a vorbit fosta Ministra a Sanatatii, Andrea Kdolsky: “a fost dificil deoarece, pentru un medic, fara experienta politica, mandatul a reprezentat o mare provocare. Am reusit sa dam carduri electronice fiecarui pacient fapt care a schimbat mentalitatea privind e-health. Am invatat ca bugetul este intotdeauna o problema. Fara buget si fara o comunicare foarte coerenta, programele de e-health nu pot fi implementate.”

S-a discutat, de asemenea, de nevoia de colaborare intre domeniul public si privat, intre reprezentantii business-urilor aferente si politicieni. “Managementul spitalelor din Romania este reticent cand vine vorba sa cumpere noile softuri in domeniu. Ei nu inteleg faptul ca aceasta investitie inseamna un control mai bun al bugetelor si, in timp, o reducere a cheltuielilor”, a declarat Liviu Dragan, Director General Total Soft.

Termeni ca telemedicina, e-pacient, carduri electronice de centralizare a trecutului pacientilor sunt inca noi pentru pacientii, dar si clinicienii din Romania. Insa, implementarea lor, acordarea de bugete pentru informatizarea sistemului inseamna eficientizare, o evidenta mai buna a pacientilor, reducerea timpului de tratare si aceasta in absolut toate domeniile. “E-pacientul devine forta motrice a sistemelor de sanatate ale secolului XXI”, a declarat Mircea Olteanu, Presedintele Asociatiei Spitalelor din Romania.