Între 22-23 aprilie 2016 medicii de familie din București și județele Ilfov, Brăila, Călărași, Constanța, Galați, Giurgiu, Tulcea au participat la simpozionul regional PRACTIC MF, organizat de compania de comunicare medicală Houston NPA la Eforie Nord. Ediția 14 a fost coordonată științific de Prof. Dr. Nicolae Calomfirescu, medic primar urologie.
Printre lectori s-au aflat Prof. Univ. Dr. Mirela Manea, Prof. Univ. Dr. Costinela Georgescu, Prof. Univ. Dr. Sorin Rugină, Prof. Univ. Dr. Eduard Circo, Conf. Univ. Dr. Cristina Panea, Conf. Univ. Dr. Irina Dumitru, Conf. Univ. Dr. Gabriela Lilios, Conf. Dr. Cristina Maria Mihai, Conf. Univ. Dr. Emma Gheorghe, Asist. Univ. Dr. Laura Condur, Dr. Doina Mihailă, Dr. Alin Popescu, Dr. Răzvan Trașcu și Dr. Maria Mihaela Szerac (Director General Houston NPA) și Dr. Horea Timiș – moderator.
În cadrul Practic MF fiecare medic are acces la informații care se vor demonstra utile în practica medicală curentă, fie că acestea abordează o problemă de legislație, de management al cabinetului, explică modele terapeutice sau prezintă informații despre afecțiuni. Pentru medicii de familie Practic MF este o agoră unde pot afla noutăți, pot schimba impresii, păreri și pot găsi rezolvări pentru anumite situații întâlnite în cabinete.
Unul dintre subiectele care au atras dezbateri a fost medicina preventivă în cabinetul medicului de familie. Într-un interviu acordat Houston NPA Prof. Univ. Dr. Costinela Georgescu a declarat că “activitatea medicală preventivă se regăsește în activitatea medicului de familie mai mult decât în orice altă specialitate medicală, fiind determinată de cele două principii de bază ale medicinei de familie: continuitatea și primul contact cu pacientul sănătos sau bolnav”.
Potrivit Prof. Georgescu, “aceste intervenții preventive nu pot fi efectuate și evaluate corect dacă medicul de familie nu este susținut și motivat, iar pacientul informat și cumva constrâns să apeleze la aceste servicii. Nu există proceduri de intervenție preventivă pe segmente de vârstă, pe grupuri populaționale la risc, astfel încât medicul de familie se adaptează fiecarui pacient și nevoilor acestuia. Primul obstacol pe care l-au amintit medicii de familie este timpul de care dispun pentru a comunica cu pacientul. Apoi inexistenta unor strategii de intervenție preventivă în care să se menționeze rolul fiecărui furnizor: medicul de familie, medicul școlar, medicul specialist, rolul rețelei de asistență medicală comunitară, rolul mass-media. Nu în ultimul rând, aspectele legislative, modalitatea de plată a serviciilor preventive. Mai putem considera un obstacol în reusita acestei activități de preventie și modul superficial și uneori dezinteresat cu care pacienții abordează recomandările preventive comparativ cu cele curative, fiind mai greu pentru noi, medicii de familie, să prevenim decât sa tratăm”.
Și Asist. Univ. Dr. Laura Condur este de părere că “preventia este deosebit de importantă, medicina de familie fiind practic singura specialitate care face și preventie. Evaluarea periodică a stării de sănătate a pacientilor, depistarea precoce a factorilor de risc pentru diferite afecțiuni și recomandările adecvate pentru reducerea și chiar înlăturarea acestora sunt elemente extrem de importante, care efectuate corect, periodic și profesionist ar putea aduce un mare beneficiu sistemului medical și societății, permițând în timp reducerea apariției bolilor cronice, care înseamnă în primul rând costuri ridicate ulterioare pentru sistemul de sănătate”.
Cei 140 medici participanți la ediția 14 s-au bucurat de un program cu un puternic caracter interdisciplinar, interesul crescând al celor peste 2200 de medici prezenți în cei peste 4 ani la Practic MF datorându-se în mod principal abordării lucrărilor din mai multe domenii, ceea ce demonstrează că evenimentul evoluează prin adaptarea la nevoile de informare ale medicilor. Alături de Prof. Calomfirescu au conferențiat alți 21 de medici cu specialitățile medicină de familie, psihiatrie, sănătate publică, boli infecțioase, endocrinologie, neurologie, medicina muncii, pediatrie, medicină internă, dermato-venerologie, gastroenterologie, medicină sportivă.
Și pentru reprezentanții asociațiilor județene și patronatelor județene ale medicilor de familie experiența Practic MF se dovedește a fi una plăcută ediție de ediție, la Eforie Nord fiind prezenți Dr. Doina Mihăilă (Președinte Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie), Dr. Rodica Jana Buscu (Președinte Asociația Medicilor de Familie Giurgiu), Asist. Univ. Dr. Laura Condur (Presedinte Asociația Medicilor de Familie Tomis-Constanța), Dr. Dina Mergeani (Vicepresedinte Asociația Medicilor de Familie Tomis-Constanța).
În cadrul Practic MF a fost acordat Premiul pentru Cel mai activ participant, acesta fiind câștigat de un medic de familie din București, iar la Brăila s-a îndreptat Premiul special pentru cele mai multe răspunsuri corecte la întrebările de atenție.
Calendarul edițiilor următoare din 2016 ale Practic MF este: 3-5 iunie 2016 – Sovata, județe în focus-SM, BH, SJ, BN, CJ, AB, MS, HR; 30 septembrie-2 octombrie 2016 – Gura Humorului, județe în focus-SV, BT, NT, IS, BC, VS, VN, MM și 18-20 noiembrie 2016 – Poiana Brașov, județe în focus BV, CV, SB, VL, AG, DB, PH, BZ, TL. Pentru detalii și înscrieri în avans cei interesați se pot adresa pe email la andreea.acatrinei@houston.ro și la telefon 0756.030.353.