Direcţia de Sănătate Publică Sibiu a avizat noua structură organizatorică a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, în urma solicitării unităţii medicale care are la bază necesitatea reorganizării activităţilor SCJU conform evoluţiei actuale a pandemiei de COVID-19.

”Ca urmare a primirii acestui aviz, la nivelul întregului spital se desfăşoară reorganizarea zonelor ‘verzi’ şi ‘roşii’ şi adaptarea circuitelor medicale, în sensul creşterii capacităţii de internare şi tratare a pacienţilor non-COVID. Activităţile de reorganizare sunt în desfăşurare şi sperăm ca săptămâna viitoare să fie finalizate integral”, se arată într-un comunicat al SCJU Sibiu. Potrivit sursei citate, va avea loc reintroducerea în zona verde a unor pavilioane/secţii/compartimente ale spitalului şi creşterea numărului de paturi non-COVID de la 600 la 799 şi scăderea numărului de paturi COVID de la 225 la 86.

Referitor la distribuirea paturilor COVID, reprezentanţii SCJU precizează că spitalul va continua să interneze pacienţi cu forme severe şi critice de SARS-CoV-2, aceştia urmând să fie trataţi în structurile de asistenţă COVID astfel:

* 45 de paturi pentru pacienţii COVID pozitiv în cadrul Secţiei Clinice Boli Infecţioase (35 în pavilionul Infecţioase şi 10 în pavilionul Oftalmologie);

* 18 paturi ATI – COVID în structura modulară II.

Spitalul îşi asumă şi tratarea pacienţilor internaţi pentru alte patologii decât COVID-19, dar care se pozitivează pe parcursul internării, fiind necesară izolarea acestora, în următoarele structuri:

* 13 paturi COVID pentru patologia obstetricală şi ginecologică în structura Secţiei de Obstetrică Ginecologie;

* 2 paturi ATI COVID – în structura ATI Ginecologie pentru pacientele pozitive care au nevoie de suport de terapie intensivă;

* 8 paturi pentru cazurile de factură chirurgicală care nu necesită suport de terapie intensivă, în cadrul structurii modulare I a SCJU Sibiu.

”Noul număr de paturi alocate asistenţei medicale pentru pacienţi, cazuri confirmate şi suspecte de COVID-19, pentru care se solicită avizarea, reprezintă un procent de circa 38% raportat la numărul maxim de paturi COVID ce pot fi avizate la nivelul SCJU Sibiu”, menţionează sursa citată.

În ceea ce priveşte zonele non-COVID, cea mai importantă modificare este reintroducerea în zona verde a clădirii medicale în integralitate, cu secţiile: Medicală I (cu compartimentele Reumatologie, Nefrologie, Dializă Peritoneală şi Reumatologie), Medicală II, Gastroenterologie. Totodată, în zona verde vor funcţiona din nou Compartimentele Diabet-nutriţie, Compartimentul Clinic Oftalmologie şi Compartimentul Endocrinologie care până acum au acordat servicii în regim ambulatoriu.

”Reorganizarea este o etapă complexă ţinând cont de faptul că SCJU Sibiu este un spital de mari dimensiuni, iar la stabilirea numărului de paturi s-a ţinut cont şi de lucrările de reabilitare/renovare care se derulează sau se vor derula în cadrul instituţiei. Toate aceste aspecte au influenţat structura actuală, care este una temporară. Organizarea actuală, cu clădiri, trasee şi personal alocat este gândită pentru a putea răspunde prompt în eventualitatea unui nou val de infectări. Astfel, dacă rata de ocupare a paturilor ATI şi non-ATI pentru îngrijirea pacienţilor COVID depăşeşte timp de o săptămână pragul de 90%, se va demara o procedură de avizare a creşterii numărului de paturi COVID”, mai arată sursa citată.

Reprezentanţii spitalului mai menţionează că organizarea actuală are un ”caracter interschimbabil”, fiind gândită revenirea în „roşu” în cel mai scurt timp procedural posibil prin:

* suplimentarea cu un număr de 14 paturi COVID în pavilionul Oftalmologie în termen de 12 ore de la notificarea secţiei;

* revenirea în zonă roşie a clădirii medicale, etajele I şi II, în termen de 48 de ore de la notificarea secţiilor;

* revenirea structurii modulare I ca zonă ATI COVID în termen de 48 de ore. AGERPRES