cancer_de_col.jpgDirecţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj a organizat mai multe sesiuni de instruire a asistenţilor medicali comunitari şi a mediatorilor sanitari din judeţ, în vederea implicării acestora în promovarea programului de depistare precoce a cancerului de col uterin. Aceştia vor discuta, la rândul lor, cu femeile din mediul rural şi din comunităţile de rromi, convingându-le să-şi facă testul Babeş-Papanicolau.

Datorită unui program naţional de screening gratuit, care se va derula pe o perioadă de cinci ani, gorjencele au posibilitatea să-şi facă testul Babeş-Papanicolau fără a fi nevoite să plătească. Pentru ca programul să se deruleze bine în întreg judeţul, Direcţia de Sănătate Publică Gorj a demarat o serie de discuţii şi instruiri pentru asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari.

„Am organizat sesiuni de instruire a asistenţilor medicali şi mediatorilor sanitari din judeţ, pentru a le pregăti în vederea promovării programului de screening pentru cancerul de col uterin. O să aibă loc întâlniri şi cu femeile de etnie rromă, acestea fiind informate despre program prin intermediul mediatoarelor sanitare. Am vrut să ne luăm toate măsurile pentru a avea o informare bună în judeţ a femeilor cu un grad de cultură mai scăzut”, a explicat Marius Boeriu, directorul DSP Gorj.

Scopul programului de testare gratuită este de a preveni şi a combate cancerul de col uterin. “Screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin constă în testarea prin metoda frotiului cervical Babeş-Papanicolau a populaţiei feminine. Pot fi incluse în program persoanele de sex feminin în vârstă de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Testarea în cadrul subprogramului se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, numai dacă acestea au ultimele 3 frotiuri cervicale Babeş-Papanicolau normale”, a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.